Res med mig genom livet

Bratislava

Vi kom så småningom till Bratislava, Slovakiens huvudstad som ligger nära gränsen till Österrike.  Det är ingen stor huvudstad, ca en halv miljon invånare. Mellan år 907 till 1918 var den en del av Ungern och fick stadsrättigheter år 1200.   År 1919 blev staden en del av Tjeckoslovakien. 1939 upprättades staten Slovakien och mellan 1939 och 1945 var Bratislava återigen huvudstad, nu för ett tyskvänligt Slovakien. Därefter blev staden återigen tjeckoslovakisk, för att sedan bli huvudstad i Slovakien igen år 1993.

Det var en hel del fram och tillbaka i historien med Bratislava.

En rundtur i Bratislava stod på schemat. Efter det skulle vi gå en promenad i stadskärnan. Det var bara att hoppa in. Vi skulle högt upp till slottet.

Porten välkomnade oss och vi gick in.

Slottet som ligger ca 850 meter över Donau  på en kulle  byggdes på 900 talet, men har bytt skepnad flera gånger under tidens gång.

1811 låg slottet i ruiner efter en  brand, och det förblev i ruiner fram till 1950-talet. Det är med andra ord ett ganska nytt slott!

Molnen hade dragit upp på himlen och det var nästan full storm uppe på kullen. Regnet hade inte börjat ännu! Till höger ser man något som ser ut som ett tefat högt upp på brons pelare.

Det är UFO en restaurang som enligt uppgift vrider sig runt. Där har man nog en fantastisk utsikt vid klart väder.

Molnen blev allt mörkare och vinden tilltog. Hur skulle vi göra???

Följa med på promenaden eller åka tillbaka till båten. Vi valde det senare som tur var!

En sista titt på den vackra grinden innan vi åkte tillbaka!

Ombord igen, dränkta som katter. Vi gick bara några meter mellan det lilla tåget och båten. Det var skyfall.

Åskan ackompanjerade regnet och det höll på i flera timmar. Vi fick sedan reda på att halva stan hade dränks i vattenmassorna och bilarna hade vatten upp till dörrhandtagen.

Det var också en upplevelse!