Res med mig genom livet

Gibraltar

Äntligen fick vi fast mark under fötterna efter några härliga dygn till sjöss. Vi startade tidigt, innan solen hade vaknat.

Vi startade vid Europa Point vilket är Gibraltars sydligaste udde. Till vänster om fyren har ni Medelhavet och till höger ligger Atlanten. Tvärs över sundet ligger Marocko. Sundet är smalt ca 25 km just här. Fyren har ett strategiskt läge eftersom man kan se vad som händer i sundet. Det sägs att Herakles, son till Zeus, skapade sundet genom att stå med ett ben i Afrika och ett ben i Europa och drog isär kontinenterna med benen.

Gibraltarklippan är väl det mest kända landmärket plus invånarna som bor där. Naturligtvis skulle vi upp.

Vi åkte på smala vägar upp för klippan som är 426 meter hög. Under  oss såg vi vårt fartyg ligga. Vi hade inte nått toppen än. Morgondiset hade inte lagt sig ännu.

Vårt första stopp var vid ST Michaels cave. En grotta man trodde var bottenlös och hade någon förbindelse med Afrika.  Här finns stalaktiter och stalagmiter  i alla former och färger som har bildats i årtusenden.

Grottan var stor och det var mäktigt att vandra omkring där inne.

Som sagt, alla former finns i grottan!

Vårt nästa möte blev Makakerna som lever vilt på klippan! Det finns två kolonier av svanslösa halvapor och dessa apor kan man bara hitta vilda i Marocko och Algeriet. Det sägs att om aporna dör ut på klippan förlorar britterna Gibraltar. Det är ju så att Gibraltar är brittiskt sedan 1700-talet.

Det går rykten om att när det blir för få apor på klippan så hämtar man nya från Marocko som ju ligger nära.

Aporna sitter precis överallt och vill ha mat. Det gäller att hålla i sina saker annars åker dom med. Solglasögon är speciellt roliga eftersom de ger en spegelbild och apan tror då att det är en annan apa som den vill ha med sig. Bye, bye solglasögon!

En sista bild på aporna. Dom är så läckra, men jag vill inte att dom sätter sig på mig. Dom gillar närkontakt med människorna på det viset!

Tillbaka till stan. I nästa inlägg kommer mer om klippan och lite andra speciella saker på Gibraltar!