Res med mig genom livet

Cartagena – en stad att tycka om

När man är på kryssning är det vanligt att båten går på natten medan man sover och sedan vaknar man i en ny hamnstad varje morgon. Det första vi gör är att titta ut och se var vi har hamnat. Vi skulle vakna i Cartagena, det visste vi.

Det första intrycket från balkongen var detta. Inte helt fel. Vi visste att Cartagena har ca 200’000 invånare och är delad provinshuvudstad i Murcia tillsammans med Ciudad de Murcia.

Man behövde inte läsa på för att förstå att Cartagena är en mycket gammal stad. Den döptes till Carthago Nova av romarna, alltså Nya Carthago. Staden har varit levande i 2000 år och hade sin storhetstid under det romerska riket. Vi tog på oss promenadfötterna för att se oss omkring.

Bilden är inte i första hand en bild på ett fönster. Huset är byggt i kalksten, som enligt mig, är ett vackert byggnadsmaterial.

Vi gick en liten bit till och fick en vacker utsikt över stan. Dessutom en liten uppfattning om Cartagena.

Vi hittade den Romerska teatern som byggdes år 5 till år 1 f.Kr och många, många trappsteg senare kunde vi blicka ner på den mäktiga teatern. 7000 åskådare kunde sitta och titta på vad som hände nere på scenen.

200 år senare byggdes en marknad över teatern. Man återanvände då en del av byggmaterialet från teatern.

Man tror att marknaden övergavs efter en brand i Cartagena på 400-talet. Teatern blev ännu en gång  marknad på 500-talet och på 1200-talet byggdes en katedral över den övre sektionen.

1988 skulle man bygga ett centrum för konst och hantverk just här. Då återupptäcktes de första delarna av teatern. En arkeologisk utgrävning startades och man har varsamt restaurerat teatern. Det arbetet är inte färdigt!

Man hoppas att det så småningom kan spelas teater här i den restaurerade och utgrävda arenan.

Vi lämnade teatern och gick in på smågator för att komma till centrum. Vissa gator kanske man skulle undvika, men vi gjorde inte det.

Allt verkade så nära i Cartagena och i nästa inlägg får ni följa med och utforska lite mer av stan.