Res med mig genom livet

Energi

Det svenska språket är fantastiskt. Konstigt nog så blir det inte många missförstånd mellan människor trots att samma ord kan ha olika betydelser.

Ta ordet energi till exempel.

* När jag vaknar på morgonen känner jag med en gång om jag har mycket energi att börja och fortsätta dagen med. Då gäller det att fylla på om jag känner att det saknas. Hur då, tänker ni. En kopp kaffe, en tidning och lite lugn och ro kan räcka. Vintertid när det är mörkt, kallt och allmänt eländigt har jag förmånen att kunna fylla på med D-vitaminer och solenergi.

* Solenergi är riktigt mäktigt på alla sätt, men man kan inte bara sätta in den i väggen och sätta igång diverse maskiner, lampor och annat som man behöver i det vardagliga livet. Värma upp våra hus vintertid exempelvis. Tänk om vi skulle behöva öppna eldar för uppvärmning, matlagning och annat! Gå tillbaka till oljelampor och annat elände.

* Nej, modern energi levereras via kablar till allt vi behöver utan att vi tänker på det. Nåja vi kanske kollar lite extra när räkningen kommer om det har slösats och många kilowattimmar har förbrukats på olika sätt utan att vi tänker på det.

* Det gäller att hitta rätt elavtal, exempelvis ett från Göta Energi. Visst är det en djungel, men det gäller att läsa på så man hittar rätt. El till inköpspris låter väl bra, men vad är haken? Något måste väl i alla fall elbolaget tjäna? Jag vet att det finns en så kallad spotmarknad eller elbörs där bolagen handlar åt oss så vi slipper det i alla fall! I vilket fall som helst är det skönt och tryggt med hemleverans av det vi behöver. Vi försöker hålla nere kostnaderna genom att sänka inomhustemperaturen rejält när vi är borta vintertid.

Hur gör ni?

Har ni några spartips för oss andra?

Vattenkraft