Res med mig genom livet

Flyga Medvetet

Kan man det? I tider där flygskam används i parti och minut kanske man ska börja tänka på hur med flyger. Exempelvis med vilket bolag. Det är skillnad på de olika planens utsläpp och vissa flygbolag tar mer ansvar än andra.

Jag tror absolut inte att man ska flyga mindre, men om man noga väljer ”sitt” bolag sätter man press på hela branschen att utveckla bättre bränslen och snålare motorer.

När jag låg sjuk läste jag två artiklar om just olika bolag och deras utsläpp i luften. Först den glada nyheten.
Vårt östra grannland levererar!

Finnair har vunnit Nordic Business Travel Awards. I motivering stod det bland annat!
”Finnair är ledande inom miljöfrågor och är det första europeiska flygbolaget att trafikera nästa generations ekosmarta Airbus A350 XWB-flygplan. Det är den enda flygplansmodellen i historien som blivit antagen på klimatorganisationen Carbon Disclosure Projects lista”

Jag har flugit ett antal gånger med A350XWB. Det är skillnad att flyga med dom planen. Mycket tystare exempelvis. Jag lovar!

Jag läste dessutom om raka motsatsen på Travel News samma dag!

Ryanair ansluter sig till de 10 värsta utsläppsjättarna i Europa, visar nya siffror från EU som Transport & Environment (T&E) har tagit del av. Lågprisflygbolagets koldioxidutsläpp ökade med nästan 7 procent under 2018.

”När det gäller klimat är Ryanair det nya kolet”, säger Andrew Murphy, flygchef på den europeiska intresseorganisationen T&E, i ett pressmeddelande.

Enligt organisationen ökade Ryanairs utsläpp med 6,9 procent 2018. Koldioxidutsläppen från flygtrafiken i stort i Europa ökade med i snitt 4,9 procent, medan utsläppen från andra sektorer över lag minskade med 3,9 procent, skriver DN.

Jag flyger av olika anledningar aldrig med Ryanair och undviker alla lågprisbolag så mycket det går, men det är en annan historia.

Jag väljer alltid ett bolag som är med i en allians. Då får jag en helt annan hjälp med ombokningar och annat som kan behövas i olika situationer när det strular!

Känn ingen flygskam, men välj hur du flyger är mitt råd!