Res med mig genom livet

Ett Vårigt Marstrand

Vi åker till Marstrand varje år och tar gärna med oss besökare dit. Denna gång var Skåningen och hennes Rudi med!

Denna lilla ö som man går runt på några timmar, medan man njuter av vad man ser är ett måste för mig.

Bergs Konditori får också alltid ett besök. Har du inte varit där har du inte varit på Marstrand. Bergs konditori startade i början av 1920-talet på Hospitalsgatan. Under 1930-talet öppnades en filial på Hamngatan 9, där Bergs finns idag. Konditoriet på Hospitalsgatan fanns kvar till början av 1940-talet.
Huset där Bergs konditori håller till byggdes redan år 1881 som en sommarbostad åt två förmögna Göteborgsfamiljer. Runt sekelskiftet fanns här Sveriges första sparbank. Mellan åren 1907 och 1908 användes lokalen av flottan som officersmäss. Här samlades också den tidens kändisar!

Undrar vilka som har suttit här och tittat ut på kajen när folk gick förbi.

Marstrand har varit en tummelplats för Kungar och andra celebriteter.

Några båtar har kommit i sjön för säsongen. Många båtar ligger i året runt. Bor man på en ö är det smidigt att alltid ha tillgång till en båt.

Det blåste kyligt så vi gick bara åt ett håll på en liten promenad. Många hus vittnar om en storhetstid som i vissa fall lever kvar idag.

Öppet gatt mot det stora blå. Där har jag som barn åkt många gånger med min pappa när vi skulle gå mot Pater Noster (fyren) och dörja makrill!

Vi gick mot Societeten, där Oscar II höll hov. Många baler har hållits här och traktens flickor var ofta inbjudna.’

Till vänster om ”Såsen” hittar man detta magnifika trähus. Vilken utsikt man kan skryta med där.

Stora skärgårdshus finns i massor. Det ligger fler åt det andra hållet på Marstrand.

Vi gick halvvägs upp till Karlstens fästning, som har spelat stor roll under åren. Både som statsfängelse och försvar. Meta Foch är den enda kvinna som suttit här.

Utsikten är fantastisk ju högre upp man kommer och Albrekt Sunds Kanal kan man se smita in mellan kullarna längst bort i bild.

Kanoner från 1800-talet står och vaktar, men har inte så mycket att göra nu för tiden. Den kände tjuven Lassa-Maja satt här på fästningen från 1813-1839. Han var duktig kock, berättade bra historier och fick komma ombord på Kronprins Oscars båt och blev slutligen benådad av Karl XIV Johan.

Marstrands Wärdshus låg tomt och öde. Säsongen har inte börjat ännu. Det är för övrigt den första restaurang jag åt på. Vi fick glass till efterrätt och det var inte så vanligt då. En liten grabb i sällskapet ville hellre ha varm glass. Detta var någon gång på 50-talet.

Hit gick vi ofta på söndagar för att lyssna på musik i den lilla paviljongen. Jag vet inte om det fortfarande är så.

Så här års är det nästan folktomt på Marstrand, men snart väller turisterna och sommarboende in till ön. Regattor avlöser varandra och Swedish Match avgörs här.

Vill ni läsa mer och lära er massor av Marstrands historia rekommenderar jag varmt Ann Rosmans böcker som utspelar sig i dåtid och nutid.

Jag skrev ett sommarinlägg HÄR

Där kan ni se skillnaden mot icke säsong och säsong!