Res med mig genom livet

Sitka. Ryska spår

Alaska köptes av Ryssland 30 mars 1867 för 7 200 000 dollars. Folk tyckte att det var fullständigt vansinnigt. Alaska var ju bara skräp, där fanns ingenting, bara några urinnevånare. Det är bara ca 3 km mellan länderna och man har funderat på att bygga en bro mellan Ryssland och Alaska.

Det finns mycket som fortfarande påminner om de gamla herrarna. Bland annat den här kyrkan. St Michaels Chathedral som byggdes mellan 1844 och 1848. En rysk ortodox kyrka.

En brand förstörde innerstaden så sent som 1966 och katedralen gick inte att rädda. Allt som var värdefullt han man få ut. Det vi ser idag är en replika av den gamla byggnaden.

Det ryska blockhuset är en replika av vakttornet som en gång stod här, en del av fästningen som omslöt ryssarna under sin tid i Sitka, från 1804 till 1867. Fortet var öppet för utomstående endast på dagtid. Ett massivt staket, med tre vakttorn som detta blocktorn, skilde fortet från resten av Baranof Island. Tornet är stängt, men man känner liksom närvaron av ryssar som en gång var här.

Vi såg en skylt som pekade mot den ryska kyrkogården. Den ville vi se. Vi gick åt det håll som vi trodde var rätt!

Vi hittade vad vi sökte och dessa blommor välkomnade oss.

Jag vet inte riktigt vad vi hade förväntat oss, men detta var helt annorlunda. Det fanns otroligt många gravar lite här och där i skogen. Otroligt vackert och rofyllt.

Väder och vind sliter hårt på gravar som ingen besöker eller kan hålla i ordning. Ändå kändes det att historien trängde sig på.

Vi hörde flera korpar på kyrkogården. Dom satt i träden och hade möte!

Vi vände ner mot Sitka, en av de vackraste platser jag sett, för att avsluta den ryska rundan.

Den ryske Biskopens hus.
Huset slutfördes 1842 och var ursprungligen en del av den rysk-ortodoxa kyrkan. Idag kan besökarna gå tillbaka i tiden och bättre förstå hur det var att bo i Sitka under den rysk-amerikanska perioden. Den byggnaden man kan se idag har restaurerats och renoverats genom åren, men det ser väldigt mycket ut som det ursprungligen gjorde 1853. 

Vi lämnar de ryska spåren i Sitka och tittar på hur Sitka ser ut idag. Det kommer i nästa inlägg!