Res med mig genom livet

Dawes Glacier & Endicott Arms.

Vi skulle upp i fjorden Endicott Arms och alldeles längst in ligger Dawes Glaciär. Sakta, sakta smög vi oss upp i fjorden.

Glaciären fick sitt namn 1891 efter Henry Laurens Dawes. Dawes var en republikansk politiker och advokat.
Dawes är främst ihågkommen för 1887 års Dawes Act som möjliggjorde fördelningen av indianstammarnas land mellan indianfamiljer med tillstånd av USA:s president. Ett av lagens syften var att ersätta indianernas kollektivism med individualism.

Det var tidigt på morgonen. Det första lilla isberget gled förbi och det var kallt ute.

Långt därinne ligger glaciären. Det ligger många isberg på väg in i det allra heligaste. Hit men inte längre kom vi. Det var alldeles för farligt med många isberg i vägen. Kaptenen påpekade att kryssaren inte är en isbrytare. Om man skulle gå in där var risken stor att vi skulle bli fast därinne.
Tack för att säkerheten sätts i främsta rummet.

Isblocken kallas isberg först när dom är 5 meter. Tänk också på att vi bara kan se 10% av isen. Resten 90% ligger under ytan. Jag var på 14 våningen när jag tog bilderna, så detta är ett hyfsat stort isberg.

Vi vände ryggen åt det innersta av Tracy Arms och tog oss sakta ur fjorden.

Vi satte oss på akterdäck, hämtade lite kaffe och njöt av att solen nu var på gott humör igen!

Det var full fart på passagerarna. Alla ville vara med och titta! Notera färgen på vattnet. Det skiftade hela tiden.

Ett läckert isberg. Isbergen kallas för Vita fåglar, blå fåglar och smutsiga fåglar. Det vita fåglarna är den is som ligger överst i glaciären. De blå fåglarna är is som har pressats hård under längre tid. Dom smutsiga fåglarna är kanten på glaciären eller det som har legat längst ner mot marken som ligger under glaciären.

Det tog några timmar att komma ut ur fjorden innan vi åkte vidare. Det var otroligt vackert hela vägen, men en liten tagg fanns kvar över att vi inte fick se Dawes Glaciär på nära håll.