Res med mig genom livet

Var ligger ”Red Dog Saloon?”

Den världsberömda Red Dog Saloon ligger i Alaskas huvudstad Juneau, som har ca 35000 invånare. Inte mycket för en huvudstad i en av USAs delstater. Alaska är störst till ytan, men invånarna är förhållandevis få.

Juneau är en riktig regnig plats på jorden med ett snitt på ungefär 2300 mm regn per år och 320 regndagar per år. Vi hade tur. Lite molnigt och man kunde ana regn i luften. Området har bebotts av Tlingitfolket sedan flera tusen år.

Vi gav oss ut i den lilla staden och jag blev förvånad över alla juvelerarbutiker som ligger där. Vägg i vägg med diamanter och guld som lockbete.

Vårt mål var Red Dog Saloon som är en världsberömd saloon. Hit kom guldgrävare och traktens boende för ett glas eller två efter en lång arbetsperiod. Saloonen är i ursprungligt skick, men har flyttats till den plats den ligger på nu.

Det är en ovanlig känsla att komma in där. Nu för tiden är det nästan bara turister som kommer hit. Annat var det förr. Byggnaden andas historia. En björn fick jag se.

Här hänger den – Wyatt Earps pistol som han en gång glömde kvar och aldrig hämtade. Ni som har läst ”pangpangböcker” vet vem den skjutglade gossen var!

Det är trångt mellan borden. Många går dit för att se hur det en gång var!

Tidsenlig klädsel på servitriserna. Fattas bara annat!

Överallt hänger, sitter och ligger det saker som påminner om Alaska och den tid som för länge sedan är förbi.

Se där ja. Ingen idé att klaga. Sänk kraven istället!

Skål! Sänk blicken och titta på golvet. Där ligger ett lager av sågspån precis som på den tiden. När guldgrävarna kom hit fyllnade dom till frampå nattkröken och då kunde det hända att lite guld ramlade ner på golvet. På det viset kollade ägaren sågspånen varje kväll och hade på så sätt en alldeles egen guldgruva på Red Dog Saloon.

Med öl eller cider i magen gick vi ut på stan en vända. Molnen nuddade bergstoppen.

Tillbaka på båten förberedde vi oss på att kasta loss och åka vidare i Alaskas vatten till nästa stopp!