Res med mig genom livet

Det uppgrävda Göteborg

Just nu och ett antal år framöver kommer Göteborg att vara som en uppgrävd sandlåda. Inga barn kommer att leka i den sandlådan, men vuxna har den som arbetsplats många år till.

Göta Älvbron, eller Hisingsbron som alla säger, stod färdig 1939 och är numera pensioneringsfärdig och ska rivas när den nya står färdig 2021.

Vi fick en guidad tur av sonen som arbetar i centrum och vet vilka vägar som gäller. Lite snett bakom Centralstationen ser det en aning rörigt ut! Hur ska man få ihop det till slut?

Om man vänder blicken åt andra hållet ser det inte bättre ut. Det är inte bara broar som ska fixas. En byggas och en rivas. Det ska påfarter, tillfarter, avfarter. Allt som behövs för att vi ska kunna ta oss upp på den nya bron. Allt annat ska fixas till kring det projektet.

Vi tog en promenad på Hisingsbron till andra sidan och såg att man har börjat gjuta fundament och satt upp en del stålkonstruktioner.

Högst upp på Hisingsbron. Rost överallt, som man kan se på staketet. När det är riktigt varmt, spolar man vatten på vägbanan. Troligen så att asfalten inte ska expandera för mycket i hettan. Bron är skranglig, men ändå säker tills den nya bron står färdig!

Efter 927 meters promenad över älven vände vi oss om och såg hur långt man kommit på Hisingssidan. Den gamla bron till höger i bilden.

Detta är bara en liten del av vad som pågår i Göteborg. Ny tunnel under älven, västlänken, den för många så förhatliga. Plus en massa annat. Jag hittar snart inte längre i min egen stad!

Allt ska stå färdigt någon gång på 2030-talet. Då är det väl dags att börja om på nytt med något som är gammalt. Älvsborgsbron exempelvis!

Lugnt och skönt vid Lilla Bommens hamn. Där går livet vidare precis som om inget konstigt händer runt omkring.

Det var faktiskt rätt skönt att komma hem och titta på alla fjärilar som hade middagsdags i gräslökstuvan!