Res med mig genom livet

Sociala Huset i Göteborg

En spårvagn fick det stora äran att transportera oss till stan.

Vi klev av vid Grönsakstorget där Sociala Huset,numera pedagogen ligger. Pedagogen, den förskräckliga glasbyggnaden som man har integrerat med det gamla, vackra huset. Nytt möter gammalt på absolut sämsta sätt enligt mig!

Vi är många göteborgare som minns dom tunga stegen på slitna stentrappor, upp till Pudervippan och hennes kompisar på Folktandvården. Det gröna kuvertet med tandkortet vägde tungt i handen. Våra tänder undersöktes, borrades, lagades eller drogs ut. Inte alltid en nödvändighet.

Husets historia börjar långt före skräckslagna ungar gick till tandläkaren. Det var meningen att det skulle byggas ett ovalt hus till det nya Allmänna och Sahlgrenska sjukhuset, men pengarna räckte bara till en halv oval! Huset stod i alla fall klart 1855. Byggnaden blev för trång och sjukhuset flyttades 1899 till Änggården där nuvarande Sahlgrenska ligger.

Precis som idag fattades det pengar till olika projekt.

Huset byggdes på resterna av Carolus Dex. En bastion som var en del av befästningsverket som omgav 1600-talets Göteborg. Ett par rum och några gångar från bastionen finns kvar än idag under huset. Grinden i muren visar var man kan gå ner.

Jag sträckte mina armar innanför den låsta grinden och fick ett hum om gångarna därnere!
Här ordnas guidade turer i underjorden så man kan se det som finns kvar. Man kan kolla på walknet på nätet och beställa en tur om man vill.

Jag har aldrig gått den turen, men det börjar bli dags nu!