Res med mig genom livet

Utflykt på väg till ett Bröllop

I februari blev vi bjudna till ett bröllop i Floby 15 augusti 2020. Vi blev jätteglada, men så kom covid19 emellan. Det bestämdes att bröllopet bara skulle ha det allra närmaste som gäster. Tråkigt, tråkigt, men det är som det är.

Lösningen blev att vi sedan blev inbjudna att fira kvällen med brudparet, coronasäkert i en stor trädgård. Jättekul.

Vi bestämde oss för att inleda dagen med utflykter runt om Floby. Vi startade i Varnhems klosterkyrka och gick lite i Arns fotspår!

Cisterciensorden hade samma grundplan för alla kloster dom byggde. Det innebär att den som är påläst kan orientera sig i ruinerna. Jag hade aldrig hört talas om dessa munkar och nunnor förut och den som vill läsa på kan göra det HÄR

Till höger kan ni se sidan av kyrkan. Titta på dom små utbyggnaderna. Vi ska kolla dom från insidan sedan. Under 1600-talet restaurerades kyrkan av Magnus Gabriel De la Gardie, som där inrättade gravkor och minneshall för sig och sin familj.

Klostret byggdes på 1150 talet och blev ett politiskt, kulturellt och ekonomiskt viktigt center. Naturligtvis också andligt!

En örtagård tillhör ett kloster. Just nu är den uttorkad och behöver mer än en skvätt vatten varje dag.

Fantasin kittlar när man ser dessa valvbågar. Tänk de som byggde området och munkarna som har gått här genom århundraden.

Nu har vi gått in i kyrkan till ett av minnesrummen.

I Varnhem ligger bland andra
Knut Eriksson, svensk kung 1167-1196, Erik Knutsson, svensk kung 1208-1216, Erik den läspe och halte, svensk kung 1222-1229 och 1234-1250, Birger jarl, Magnus Gabriel De la Gardie död 1686, begravda.

Kyrkan är ganska rikt utsmyckad, den är stor och det finns mycket att se.

Varnhem var ett munkkloster. Naturligtvis ska det vara rättvist så vi åkte vidare till ett nunnekloster inom samma orden: Gudhems klosterruin!