Res med mig genom livet

Teneriffa 1959

Min mamma och jag åkte strax före jul till Teneriffa 1958, en av Kanarieöarna. Det var inte helt enkelt att ta sig dit. Vi startade på Torslanda i Göteborg, gick ner i Basel för att tanka. Vidare till Madrid där vi sov över en natt. Nästa skutt till Gran Canaria där vi bytte och åkte ett pytteplan över till Teneriffa. Målet var Puerto de la Cruz som ligger på norrsidan. Övriga turistorter fanns inte, bara små fiskebyar.

Nu har det hunnit bli 1959. Min mamma åkte hem och ”dumpade” mig hos min mormor. Kärleken till Teneriffa gjorde att hon återvände omgående, då med min pappa och goda vänner. Naturligtvis åkte dom till Teide, en av Teneriffas stoltheter. Det är Spaniens högsta berg med en höjd av 3 718 meter och den tredje största vulkanen på jorden. Senaste utbrottet var 1909.

Uppe bland bergen stod den här lille killen. Troligen lite över 60 år idag!

Utsikten var helt annorlunda då. Bananplantager överallt. Idag troligen mest hotell och plantagerna är borta sedan länge!

Min pappa som tittar ut över havet. Vi bodde alltid på Hotel Tenerife Playa, som finns än idag!

Min mamma i en bananplantage.

Hotellchefen med familj. När vi åkte hem första gången bad dom oss ta med ett paket (julklappar) till familjen i Madrid. Då var det självklart, men idag skulle jag aldrig ta med ett paket på flyget för någon jag inte känner. Poolerna var ännu inte byggda. Vi har film på när de anlades. Jag gick in och tittade på hur det ser ut idag. Poolerna ser precis ut som då, men trädgården är helt omgjord. Jag tycker faktiskt att det var bättre förr.

Våra kypare. Om man tittar riktigt noga på bordet, kan man se små prickar. Det är blomblad. Det var olika mönster varje kväll. Vackert. Killen till vänster fick ett litet flickhjärta att klappa extra hårt!

När man gick in mot byn kunde man stå länge och titta på vågorna som slog hårt mot klipporna!

Det var inte jättevarmt att bada i Atlanten. Den svarta lavastranden däremot blev mer än varm.

Det var fantastiskt att se blomsterprakten för oss nordbor. Det var ju vinter hemma.

Min mamma passade på att få sitt porträtt målat när hon var på Teneriffa den andra gången. Mina föräldrar filmade mycket med sin kamera. Tyvärr finns det bara film på min första vistelse på Tenerife!

Bilderna är gamla och jag skickar ett tack till den som uppfann diabildsscannern. Nöjd!