Res med mig genom livet

Oktober Fototema: Man- made

Maria som har bloggen Marias memoarer står som värd för månadens tema som i oktober är : Man-made.

Det mesta är ju gjort av människan, men jag tänker ta med er till Petra i Jordanien. Vi var där 2009, innan försäljare, caféer och annat slagit rot!

Petra är dessutom ett av de nya underverken!

Om man vill nå Petra måste man gå genom springan i berget. Det tar ca en halvtimma. Det är bara 3 meter brett på det smalaste stället och bergssidorna är ca 200 meter höga.

Man kan se en uthuggen ränna i berget. Man ville ta vara på det lilla vatten som fanns. Nattkondensen kunde rinna ner där utmed bergsväggarna. Det är svinkallt på morgonen. Jag vet, för jag var klädd för värmen som är på dagen.

Känslan när jag först såg Petra går inte att beskriva.

Petra var Nabatéernas huvudstad och centrum för karavanhandeln. Man började bygga staden ca 500 år f.Kr och höll på i 500 år.

Belöningen för den ganska korta vandringen är Al Khasneh Farun, vilket betyder Faraos skattkammare. 45 meter hög och uthuggen direkt i berget.

Al Mahkamah grav, palats eller tempel? Teorierna är några stycken, men faktum kvarstår att detta är något alldeles extra. Vi gick upp för alla trapporna och in i ”templet”. Taket är svart av sot som suttit där sedan byggnaden var i bruk. Titta på personerna i bilden och ni får en uppfattning om hur mäktigt det är.

30 000 människor levde och arbetade här. Någonstans skulle dom bo. Passar två rum och kök?

Folk som bodde här dog efter ett hårt liv. Gravar höggs ut i berget!

Det finns fortfarande påbörjade uthuggningar som inte är avslutade. Södra Sidenvägen ersattes av fartyg och jordbävningar härjade i området. Staden övergavs och föll i glömska i ca 500 år till en schweizare som hette Johann Ludwig Burchard återupptäckte Petra år 1812. Han hade hört rykten om att det fanns något bakom ravinen och hittade det som idag betraktas som ett underverk och jag kan bara hålla med!

Den som vill läsa mer om Petra kan kolla HÄR