Res med mig genom livet

6 november och Gustav II Adolf

Gustav II Adolf grundade Göteborg 1621 och det glömmer vi inte. Han dog 6 november 1632 i Lüzendimman, när han ledde det 30-åriga kriget.

Han föddes på slottet Tre Kronor i Stockholm 1594, en liten grabb som tillhörde Vasaätten. . Den som är snabb i huvudet räknar genast ut att han bara blev 38 år. Kung blev han 1611 och som alla kungar hade han ett valspråk: Med Gud och segrande vapen. En riktig krigarkung alltså. Han var dessutom en mycket välutbildad man. Förutom svenska talade han ytterligare 5 språk.

En Gustav Adolfsbakelse till minne av hans dödsdag. En vanlig tradition som vi i Göteborg har hållit i liv länge. När jag var barn hette det att vi hyllade hjältekonungen. Frågan är hur mycket hjälte han egentligen var!

Min mamma född 1910 hade lite andra tankar om den döde kungen. Hon reste sig upp i skolan när det talades om att han var en hjältekung. Hon sa: Det är ingen hjälte han är en tjuv och rövare, nästan allt vårt kyrksilver stals under det 30-åriga kriget. Den gången hade min mamma tur att hon hade den pappa hon hade, för han räddade henne från att bli relegerad från det läroverk hon gick i.

Hjältekung eller inte. Bakelserna var goda.

Vi satt ute i det fina vädret med bakelse och kaffe. Helt otroligt med 27 grader i solen och 15.5 i skuggan. Det är bara att tacka och ta emot!

Vi fick en fantastiskt fin eftermiddag på vår lilla altan! Var det sista gången för i år?