Res med mig genom livet

Ljus i Göteborg

Vi har inte varit inne i centrala Göteborg på ett år, så nu var det dags att se hur det såg ut på kvällstid när ljuset har intagit Göteborg. Många installationer . Vi var intresserade och åkte in. Vi parkerade på Heden och gick till Trädgårdsföreningen, som har öppet till 20.00 på kvällen. Till 21.00 fredag och lördag till och med 10 januari.

En fyr hälsar välkommen. Man känner att havet är nära.

En paviljong nära lekplatsen var upplyst. Snyggt!

En mun fanns längre in i Trädgårdsföreningen. Konstverket heter ”Desire”

”Läppar symboliserar begär, lust och sensualitet. Med 10 000 nervändar är dina läppar känsligare än dina fingrar.”

1500 ljusrör som visar munnen. Om man tittar från sidan kan man se hjärtslagen som ökar vid begär!

Palmhuset som är byggt i glas och gjutjärn är en tropisk oas på 1000m2 var så vackert upplyst. Här kan man se tropiska växter, palmer och annat på sommarhalvåret.

Ljuspromenaden i Trädgårdsföreningen var så tyst och behaglig. Man kunde inte tro att den ligger mitt i centrala Göteborg.

Välkomna till Göteborg. Centralstationen ligger nästan intill Trädgårdsföreningen. Inte mycket folk ute trots att klockan var ca 16.30. Rusningstid alltså.

Alldeles intill ligger Posthotellet, som en gång var huvudpostkontoret i Göteborg. Själva byggnaden är från 1925, men är nu ett modernt hotell!

Vi gick vidare genom nya Brunnsparken, som vi inte hade sett sedan den stod klar. Snyggt tyckte vi. Öppet och trevligt!

Julhjärtat på plats. Det var många som ville fotograferas under hjärtat. Vi gick vidare.

Vi gick vidare mot Avenyn. Vi har passerat Kungsportsbron som en gång var porten till Göteborg och kommit till Kungsportsavenyn1. Ett hus som byggdes i slutet av 1800-talet och då fanns det små trädgårdsplättar framför. Dom är helt borta nu.

Vi går sakta uppför hela Kungsportsavenyn som är 860 meter lång och hamnar på Götaplatsen. Poseidon står kvar. Jag valde att ta en bild på honom från sidan och det har en förklaring! Poseidonstatyn kallas ibland för Milles hämnd. Carl Milles gjorde först havsguden med alldeles för stort könsorgan. Damerna i staden dånade när dom fick se det. Milles fick göra om, men kom på en idé. Om man ställer sig på Konserthusets trappa kan man se vilken hämnd Carl Milles hade! Dåna inte, tack!

Vi vände oss om och tittade ner mot Avenyn. Fontänen som ligger mitt i gatan blev omdiskuterad när den kom, men jag tycker att det är som ett fint fyrverkeri i alla färger som den här kvällen avslutade vår promenad!