Res med mig genom livet

Julmat – vad är det?

För ett antal år sedan arbetade jag med en tjej från Serbien, som hade kommit till Sverige under kriget på 90-talet. Hon ”förstörde” julmaten för mig för evigt. Det första året hon var här såg hon fram emot det fantastiska att vara med och äta julbord i sitt nya land. Hon berättade att hon blev så vansinnigt besviken. ”Ni äter ju inte annat på jul, än ni äter året runt.”

För första gången såg jag på vår julmat med hennes ögon och var tvungen att ge henne rätt!

En helt vanlig middag året runt. I vårt hus har vi köttbullar med tillbehör lite då och då. Julmat? Nej.

I år hade vi smörgåstårta med lax och räkor på julafton. Julmat? Nej, men det är gott och lite festligt!

Juldagen bjöd på Saffransoppa med lax, torsk och räkor. Tyvärr fick jag inte tag i färska räkor på juldagen, men det fick gå med frysta den här gången. Örter i soppan gjorde susen. Annandagen blir också en soppdag. Mumsigt att det blev soppa över!

Vi äter så kallad julmat året runt! Precis som jag antar att ni gör!