Res med mig genom livet

Gunnebo Slotts bondgård

Vi har fått snö, så marken ligger vit, men vi återvänder till Gunnebo Slott, dagen före julafton när det var barmark.

Vi har sett Slottet från utsidan och besökt köksträdgårdarna. Nu är det dags att titta lite på bondgården, för det finns faktiskt en där också.

Vi hade gått förbi hela området trodde vi, när vi såg en bondgård strax utanför. Vi hade aldrig tidigare gått så långt, men nu var det dags. Träkon till vänster är av nyare årgång!

Kulturreservatet, som är på 100 hektar måste skötas och bondgården är en del i det! 1700-talets djurhållning återskapas på Gunnebo i största möjliga mån. Lantgården som fanns på den tiden låg på samma plats som dagens. Gunnebos djur betade på markerna och höll landskapet öppet. Boskapen har använts på samma sätt sedan 2002.

Med historiskt och ekologiskt lantbruk  där man arbetar tillsammans med djuren, gör att man kan sprida kunskap om dåtidens gårdsskötsel.

Får jag presentera Umar, född 2008. En ardenner som tillsammans med en kompis, Julin hjälper till på markerna när det behövs. Ibland kör man med häst och vagn för besökarna.

Kor har man också haft på bete, men just nu har man valt att ligga lågt, men det verkar som man vill skaffa några i framtiden.

Ingen anläggning utan vatten, som gör det mer levande. Den här lilla bassängen ligger i anslutning till bondgården!

Den här lilla stugan ser både gammal och ny ut. Den är definitivt lite lutande både här och där. Tyvärr har jag inte kunnat ta reda på vad den en gång har använts till eller hur gammal den är. Det får ni spåna om i er fantasi!

Nu väntar jag på att covid-19 tar slut så jag kan gå på en visning inne i slottet, men det får nog vänta ett tag till!