Res med mig genom livet

Fototema: Ljus

Maria som driver Marias Memoarer har temat Ljus i sitt fototema. Jag hakar på med en resa till Costa Rica som vi gjorde 2008. Gamla bilder, men en resa som alltid tänder ett ljus hos mig när jag tänker på den!

Costa Rica är ett lilleputtland i Mellanamerika. Landet är ungefär lite mindre än två Småland. Det ligger inklämt mellan Nicaragua och Panama, med Atlanten och Stilla havet på var sin sida. Där landet är som smalast kan man se båda haven samtidigt Bilden är tagen över stora kaffeodlingar.

Vi var uppe på 2.700 meters höjd när vi besökte vulkanen Poas. Fortfarande aktiv och det luktade svavel däruppe. Först kunde jag inte förstå varför det var lite tungt att andas, men det var syrefattigt på den höjden.

Det lilla landet har många exotiska (för oss) växter och djur. En kolibri vill ha lite sockervatten.

Costa Rica har ingen egen armé och vill bli det första koldioxidneutrala landet i världen. Vår guide sa att ingen skog får fällas utan att ha tillstånd av regeringen. Man exporterar skog via bilder och inget annat!

Vi klättrade ner till bottnen av vattenfallet och fick vår belöning med ett bad i vattnet. Då tänkte vi inte på att vi skulle upp för alla trappsteg igen.

En promenad över trädtopparna. Här både hörde vi och såg vrålapor och andra djur.

Costa Rica är ett av de minsta länderna i världen men har en otrolig mångfald av växter och djur! Landet har cirka 5 % av alla världens arter. Smaka på den!

En liten besökare när hotellets gäster har gått hem. Tvättbjörnarna välter soptunnor och annat i sin jakt på mat!

Vi var ensamma turister på stranden när en familj bjöd in oss att dela deras matsäck. Jösses det var en hel restaurang dom hade tagit med sig.

Av befolkningen är det mer än 97% som är läs och skrivkunniga! Det ska finnas en sjukvårdskunnig och en skola i varje by!

Den här bilden får symbolisera den berömda stranden Playa Grande, där de stora havslädersköldpaddorna, går upp och lägger sina ägg. De är världens största – vikten är ofta högre än 500 kg. Maximalt uppmätt lär vara 916 kg.. Vi låg i månskenet på stranden och sov, när en vakt ropade ”arriva, arriva” Dom kommer. Upplevelsen att stå där mitt i natten och se dessa bjässar komma upp ur havet, gräva en grop, lägga sina ägg och sedan ta sig tillbaka till havet är mäktigt!

Färgprakt i det fria!

Det finns mycket att skriva och säga om Costa Rica, men ett är säkert. Denna demokrati tillhör ett av ljusen på jorden!