Res med mig genom livet

Utsikt från Masthuggskyrkan

Vi började så smått att klättra på väggarna och bestämde oss för att åka upp till Ramberget (uttalas Rammberget på göteborgska) för att titta ut över Göteborg. Vägen upp var stängd så vi åkte helt enkelt till Masthuggskyrkan som också ligger högt upp fast på andra sidan Göta Älv.

Masthuggskyrkan byggdes 1910 och invigdes 1914 och har sedan dess varit ett riktmärke för sjöfararna som kom till Göteborg.

Vi börjar med att gå in i kyrkan. Kyrkan rymmer 1050 personer varav 350 på läktarna. Man märker att Masthuggskyrkan ligger i en sjöfartsstad. Notera det vackra trätaket!

Det här är en modell av fullriggaren Java som skänktes till kyrkan av Göteborgs Sjöfartsmuseum till Masthuggskyrkans 30-årsjubileum.

Altartavlan är en triptyk dvs den är i tre delar! Jesus bönekamp i Getsemane till vänster, Jesu himmelsfärd i mitten och Kristi död på korset till höger!

Vi vänder oss om och går ut igen. Kyrkan har två klockor. Storklockan väger 3200 kg och Lillklockan väger 2000 kg. Båda är gjutna vid Götaverken 1914.

Kyrkan ligger ganska högt upp så man kan se mycket av Göteborg därifrån! Älvsborgsbron i bakgrunden.

In mot centrum. Några av de gamla kranarna står kvar. Den nya bron som är under uppbyggnad och Läppstiftet, Skanskaskrapan, syns långt bort i bilden!

Utkiken står naturligtvis på plats.

En annan av Göteborgs kända statyer är Sjömanshustrun som står och väntar på sin man som är ute till havs. Hon står högt upp på pelaren till höger i bild.

Det är fint uppe vid kyrkan där man kan se stora delar av Göteborg.

Fotot i headern: Arild Vågen – Eget arbete