Res med mig genom livet

Kapare och Bordell i Majorna på 1700-talet

Vi åkte till Stigbergstorget i Göteborg där många minnen från förr finns. Gatenhielmska reservatet ligger runt omkring Allmänna vägen. Det är bara att promenera nerför gatan och du befinner dig där skummisar och sjömän samlades på 1700-talet för att slå runt!

Lars Gathenhielm fick ett erkännande av Karl X11 för sina framgångar som kungens kapare. Året är då 1717 och Lars fick mark att bygga på. Han dog redan 1718 bara 29 år gammal. Marken ärvdes av änkan som dog 1729 och sonen tog över. Huset är troligen byggt 1740 och är numera uthyrt bl.a till ett ordenssällskap. Byggnaden är den första i landet som blev byggnadsminnesförklarat år 1943. Huset ägs av Göteborgs kommun idag. Några gånger per år kan allmänheten komma in i huset.

Varför slutade man tillverka lyktstolpar av den här sorten?

Allmänna vägen två. Dahlströmska huset är numera en privatbostad. På 60-talet bodde goda vänner till oss i andra våningen. Vi hälsade på lite då och då. På den tiden rökte tre av fyra personer. Askfatet blev snabbt fullt och måste tömmas. Det gjorde vi, men såg inte att det var glöd kvar. Efter en stund började det ryka under diskbänken. Snabbt fick vi hällt vatten på glöden. Det kunde gått illa. Huset har inredning från 1700-talet. Tänk om trähuset hade brunnit ner. Det hade varit vårt fel!

Bild lånad från Higab.

Jedeurska huset ligger närmaste granne med Dahlströmska huset. Det är byggt ca 1790 och ägdes av regements-och koleraläkaren Johan Niklas Jeduer. Undrar hur man försökte bota kolera på den tiden?

Får jag presentera bordellen Gyllene suggan. Vi har raskt flyttat oss till 1800-talet. Bordellerna drevs ofta av änkor som dessutom hade krogverksamhet i huset. Gästerna var ofta sjömän som var på besök i Göteborg. Myndigheterna brydde sig inte för änkorna skulle ha försörjning och det var nödvändigt att männens sexualdrift skulle få sitt utlopp.

Elisabeth Gustavsdotter tros ha arbetet i det här huset. Hon lär ha dött i London som Jack the Rippers tredje offer!

Vi lämnar det ruskiga Majorna med lite vårkänslor, upptagna av tankar på det som en gång var!