Res med mig genom livet

Hisingsbron i Göteborg invigd.

Igår gick vi över den nya bron från Hisingssidan till fastlandet och tillbaka. Den är 1380 meter lång om man räknar tillfarter och annat. Höjden är inte mycket att skryta med, bara 12 meter när den är stängd och inte mer än 28 meter när den är öppen. Det är en lyftbro, vilket innebär att det alltid är ett tak över älven.

Man gräver överallt i den här stan, så vi kom inte fram vår tänkta väg, utan fick vända vid Centralen.

Vi åkte förbi stora Ullevi och vidare mot Gullbergsvass.

Vi fick en glimt av Kexchokladhuset innan vi svängde av.

Yippie vi kom rätt och upp på den nya bron, parkerade på Hisingen och gick tillbaka. Inget märkvärdigt alls tyckte vi.

Röda mattan var utlagd för oss som gick.

Det är i nuläget bara bilar som släppts på den nya bron. Kollektivtrafiken inklusive spårvagnar går fortfarande på Götaälvbron som ska rivas. Segelfri höjd på den gamla bron är 6 meter högre än den nya!

Strax nedanför bron låg två segelbåtar som cirklade runt i väntan på broöppning.

Bron öppnas  tre till fem gånger per dygn. Den kan öppnas en gång per timme för handelsfartyg. Öppningen tar cirka 8 minuter, samma tid som Götaälvbron. Bron öppnas inte klockan 6-9 och 15-18 på helgfria vardagar./ Vårt Göteborg.

Det innebär att det nästan alltid är någon som väntar på älven eller på körbanorna.

På väg tillbaka. Det är en bro rätt och slätt, absolut inget att yvas över, men den behövs. Det har varit mycket trassel innan den stod klar och så sent som förra veckan visste man inte om invigningen kunde bli när det var tänkt. Man upptäckte skador i konstruktionen.

Jag tror att bron i folkmun kommer att heta: Suckarnas bro när man får vänta i sina båtar eller bilar!