Res med mig genom livet

59 stenblock vid Kåseberga, Ale Stenar

Hösten smyger sig sakta på och vi minns en fantastiskt fin sommar som började redan före midsommar! Vi är många som valde utflykt till Ale Stenar, denna fantastiska skeppsättning, som har några år på nacken.

Vi tog oss upp för backen och där låg dom alla 59, tunga som bara den, 5 ton styck. Skeppssättningen är från omkring år 600 e. Kr, är ungefär 67 meter lång, 19 meter bred och är Sveriges största. Lite mäktigt att stå där och försöka förstå hur man på den tiden kunde få till det så här.

Segerrusiga människor från 2000-talet som har tagit sig upp 32 meter över havet till stenarna! Är det en gravplats eller ett solur? Vissa forskare anser att det är ett solur från bronsåldern beroende på hur ljuset faller vid olika tider på dygnet. Fantasin går igång.

Stenarna har lite olika former och jag undrar om det har någon betydelse i sig eller om det var ungefär som ” man tager vad man haver”

Om man tittar noga så kan man se att skeppssättningen har en fantastiskt fin utsikt över havet!

Backen tillbaka från Ale Stenar var lika brant ner som upp till och från Kåseberga!

Efter en hel utflyktsdag var det mysigt att sätta sig i växthuset på Peppinge B&B, bara vara och njuta av tillvaron!