Res med mig genom livet

En höstpromenad utmed Säveån

26 september 2021 0ch 20 grader varmt. Vad passar bättre än att ge sig ut i naturen och valet föll på en promenad utmed Säveån. Vi åkte till Kåhög, ett litet samhälle i Partille kommun, som är en helt ny promenadsträckning för oss.

Vi gav oss direkt ut i spenaten som Lena Nyman skulle sagt! Vi valde sträckningen som går mot Jonsered, ett gammalt brukssamhälle en bit bort!

Det är strömt där vi började och alldeles intill brukar det anordnas ett badkarsrally, jag tror att det är på våren.

Promenaden fortsatte och det är ganska smalt ibland. Lite lurigt om det kommer en cykel i full fart. Det gäller att vara uppmärksam.

Säveån är inte bara fin att titta på, under ytan händer det saker också. Man kan fiska lax och havsöring utmed ån vissa tider på året. Då gäller det att ha en laxtrappa så att laxen kan ta sig fram!

Säveåns lax har bedömts vara en av de få kvarvarande genuina laxstammarna i landet. Säveån har också på grund härav klassats som riksintressant enligt naturresurslagen, varför Natura 2000-områden och naturreservat bildats.” Jonseredsvattnet, Säveåns laxfiske.

Vi blev stående en stund och tittade på den lilla kanalen längst ner i berget och undrade vad det var, men inget hindrar oss för att ta reda på vad det egentligen är.

Vi tittar lite närmare på det lilla valvet och vet nu att:

Det är en sprängd tunnel genom berget, och genom denna tunnel rinner Säveåns vatten. Man kan urskilja årtalet 1898 i ”ramen”.

På andra sidan tunneln finns en grävd kanal ” Kraftverkskanalen. Kraftverket byggdes 1901-1904. Det var spännande saker på den tiden Så spännande att Oscar II var här 14 september 1901 och skrev sitt namn i berget (vi såg stället där han skrivit sitt namn, men det blev ingen bild där.)

Hans besök firas varje år 14 september just på den här platsen av Sällskapet Oscar II:s vänner, som är en underavdelning till Jonsereds Hembygdsförening!

Vi valde att vända och gå tillbaka på andra sidan Säveån och passerade Jonsereds fabriker som har en intressant historia.

En härlig promenad blev blev det utmed Säveån!