Res med mig genom livet

En paus i Laxå

Vi var på väg till Köping, men skulle sammanstråla med dottern och hennes man i Laxå för lunch! Eftersom vi var lite tidiga så åkte vi in till Laxå en stund. Laxå har en befolkning på ca 5600. Det var bara några enstaka personer som var ute på söndagsmorgonen!

Mitt bland villorna finns Ramundeboda kyrka. Det kändes som att vi var någonstans ganska långt norrut! Kyrkan låg först vid Bodarnesjön där den invigdes 1688. Byggherre var Brukspatronen Anton von Boij som också stod bakom dom rika utsmyckningarna.

Numera står kyrkan mitt i byn. När brukssamhället växte behövdes en kyrka i Laxå och då flyttade man träkyrkan byggd med tjärat spån på både tak och väggar, kyrkan har stått på nuvarande plats sedan 1899.

Jag anade att det var en vacker kyrka inuti och gick in. Vi hade kort om tid eftersom det skulle bli ett dop strax efter.

Träbarockkyrkan är fylld med änglabilder , på altaruppsatsen och i taket. Altaret som är ett s.k. passionsaltare finns liksom predikstol och dopfunt med sedan 1688. Vi ackompanjerades av sång och musik av två duktiga tjejer medan vi var därinne.

Tyvärr fanns det inte så mycket tid att gå omkring därinne, men kyrkan står kvar och vi kommer tillbaka!

En av alla fantastiska vapensköldar som satt på väggarna!

Kommer ni till Laxå och har lite tid över så rekommenderar jag verkligen ett besök här! Den som vill läsa mer om Ramundeboda Kyrka kan göra det HÄR

En ängel i taket vakar över oss!