Res med mig genom livet

Myten om Milky ocean eller Kshira Sagara

I vårt vita tempel blandas Bhuddismen och Hinduismen, vilket märks lite här och där. Just nu är det Milky Ocean som är på tapeten. Man har byggt ett gigantiskt skepp som seglade på Mjölkens hav, det femte från mitten av de sju haven.

Devaerna och Asurorna arbetade tillsammans i tusentals år för att kärna havet och frigöra Amrita, som är odödlighetens elixir.

Ormens kung Naga (Vasuki) lindades runt berget Mandara och sedan startade dragkampen mellan de två grupperna som båda ville ha elexiret.

Man kan verkligen se hur dramatiskt det var under tusentals år.

Naga som värnar om skeppet, sitter i fören.

När havet vällde upp, uppstod ett dödligt gift som kallas halahala. Shiva drack detta gift och hans fru stoppade det i hans hals med händerna, vilket fick halsen att bli blå. Från kärnan producerades också många överdådiga saker, inklusive Dhanvantari (himmelsk läkare) som bar Amrita krukan – odödlighetens himmelska nektar. Saxat från Bangkoks flygplats.

När vi åkte till Sverige senast, stod här en stor betongklump som rest sig ur askan och blivit så vacker!