Res med mig genom livet

Chania på Kreta

Vi lade till i Soudabukten på Kreta och åkte sedan shuttlebus till Chania, som är Kretas andra stad i storleksordningen. Jag har varit i Chania flera gånger och det är en stad som jag gärna återkommer till. Soudabukten har en marin militärbas från USA!

Utsikten från vår balkong tidigt på morgonen innan frukost. Vi hade redan lagt till när jag vaknade.

Gamla murar möter nya hus.

Vi drog oss ner till den gamla hamnen där de venetianska tornen och murarna finns. Chania har lytt under många herrar och mellan 1200-1600 var staden venetsiansk och lydde under Republiken Venedig i Norra Italien.

Man kan promenera på muren ända ut till Fyrtornet. Många gör det också.

Vi var tidigt ute, så det var inte dags för lunch, men jag kunde inte låta bli att ta en bild av den här restaurangen som ligger alldeles vid den långa strandpromenaden. Så grekiskt!

Det var ju här i en av de små gränderna vi skulle äta, men vi upptäckte den här tavernan alldeles för sent. Den ligger i gamla murar. Kommer gärna hit igen och då blir det något att äta här.

Den här delen av Kreta blev hårt sargat under andra världskriget och här är del av muren som fick stå utan att pulvriseras av någon bomb.

På eftermiddagen den 24 maj utsattes staden Chania för ett hänsynslöst tyskt bombanfall. Tyskarna hade två mål med anfallet, dels att sprida skräck bland soldater och civila, dels att täppa igen vägarna för de allierade soldaterna. I tio dagar pågick hårda strider där tyskarna även mötte hårt motstånd från lokalbefolkningen.

SO-rummet

Det är så mysigt att ströva omkring i de trånga gränderna där det inte finns en enda neonskylt.

Otroligt vackert i det kristallklara vattnet.