Res med mig genom livet

En utflykt till Pula

Efter frukost var det dags att ta niobåten in till Rovinj för vidare äventyr till bland annat Pula.

Pula är Istriens största stad med ungefär 55000 invånare. Det är en gammal stad och där finns lämningar från bland annat romartiden. En promenad genom stan stod på vårt program.

Det är inte Colosséum i Rom ni ser, utan en mindre kopia. Under romartiden byggdes detta redan år 27 f.kr till 68 e.kr. Amfiteatern tog några år att färdigställa. Nu har man konserter och annat här, men vi var för tidigt på året så vi fick se skönheten från utsidan. Precis som i Rom har man tagit stenar från amfiteatern till andra byggen. Hur tänkte man där?

Vi gick sakta genom staden och såg oss omkring tills vi kom till en lite öppen plats.

En minnessten stod där. Kunde det vara något intressant? Jo, jag tycker det.

Det handlar om Vergarola-explosionen 18 augusti 1946, när 100 människor blev dödade. Strax efter klockan 14.00 exploderade diverse ammunition. Precis efter lunchen när många var i rörelse . Attentatet var troligen riktat mot den italienska befolkningen.

Det sägs att en kirurg miste sin familj i explosionen, men vägrade gå hem utan ville jobba och försöka rädda så många överlevande som möjligt.

Sörja kan jag göra sedan sa han.

Vi gick vidare och hamnade på ett torg. Till vänster ligger Augustus tempel som byggdes troligen strax före och strax efter Jesu födelse. Templet tillägnades Gudinnan Roma och Roms förste kejsare Augustus. Till höger i bilden ligger stadshuset i Pula. Det har också en lång historia.

Titta vem vi hittade! Självaste James Joyce som sitter på sitt favoritcafé. Undrar om han funderar på någon av sina böcker. Odysseus kanske. Annars så arbetade han som engelsklärare i trakten.

James Joyce har en fin utsikt över Triumfbågen eller Guldporten som den också kallas.

Äntligen kom vi fram till ”vår” restaurang och väntade på maten. Lite dricka hade inte varit dumt tyckte vi.

Vad vi åt? Kommer i nästa inlägg!