Res med mig genom livet

Grotta, Ostprovning och Kanoba Doma

Dag fem i Istrien blev lika bra som övriga hade varit. Först en privatägd underjordisk grotta, som heter Feštinsko Kraljevstvo

Det skulle bara vara några trappsteg ner i den lilla grottan, men det var fler. Det v ar inte svårt att gå ner, men det gäller att se noga var man sätter sina fötter.

Grottan är inte särskilt stor, men ändå mysigt att vandra sakta i.Den upptäcktes av ”misstag” 1930, men kom inte i bruk för allmänheten förrän 1980 Jag lärde mig som ung att de pelare som kommer från taket heter stalaktiter och det som kommer från botten heter malaktiter. T från Taket och M från marken.

Ostprovning

Vi skulle sedan till den lilla byn Orbanici, som har ett litet mejeri där vi skulle smaka på lite ost.

Vi blev välkomnade med ett glas vitt som vi smuttade på medan vi fick information om det lilla mejeriet.

Ägaren själv berättade om sitt företag Latus Mejeri som hon, hennes man och barn driver. Det lilla mejeriet växer stadigt och man bygger ut allt eftersom man behöver mer plats. På frågan om man får lån till nya byggnader var svaret: Nej vi arbetar inte så. Vi ser till att vi har råd att bygga ut innan vi börjar.

Osten var försvinnande god och försvann snabbt.

En liten butik finns också för den som vill ha med hem, men det är mest ortsbefolkningen som köper.

Mera mat

Vi hade inte en tanke på att det snart var lunch i byn Sveti Petar u Sumi. Där finns Kanoban Doma.

Utöver osten och Boškarin-köttet, som de skaffar från de omgivande gårdarna, använder ägarna av domkrogen endast ingredienser från sin egen produktion och odling i köket. Antonija och Mihael Budak har sina egna grisar, kycklingar och 25 hektar mark, så de planterar grönsaker och spannmål som de gör mjöl av. Det är därför denna familjetaverna i Sveti Petar u Šuma är ett verkligt exempel på dagens önskvärda ”från fält till bord” tillvägagångssätt. Till förrätt serverar de sina egna charkprodukter (prosciutto, korv…). Köket leds av kocken Pino Janjić, och de är kända för sina läckra bruschettas – med tryffel, hemgjord korv, pancetta, prosciuttopaté och knäck. Pljukance, som en traditionell istrisk pasta, görs enligt ett gammalt recept. Deras ravioli är fylld med hemgjord korv och salvia, och deras grillade revben är helt enkelt oemotståndliga. Autentisk mat och rimliga priser – tillsammans med den trevliga atmosfären på en restaurang i en liten stad – är skäl nog att besöka.

Texten översatt från en rescensionsida på nätet

Vi trodde att vi hade ätit färdigt, men inte alls.

Det skulle komma mera. Grillningen i full gång.

För att sedan landa på vårt bord och i våra magar. Vi var mätta när vi åkte hem, jag lovar!

Det kändes ganska bra att landa på kajen i Rovinj och vänta på båten som skulle ta oss till vår ö.

Upplysningsvis skulle vi äta middag lite senare på kvällen.