Dag fem i Istrien blev lika bra som övriga hade varit. Först en privatägd underjordisk grotta, som heter Feštinsko Kraljevstvo
Det skulle bara vara några trappsteg ner i den lilla grottan, men det var fler. Det v ar inte svårt att gå ner, men det gäller att se noga var man sätter sina fötter.
Grottan är inte särskilt stor, men ändå mysigt att vandra sakta i.Den upptäcktes av ”misstag” 1930, men kom inte i bruk för allmänheten förrän 1980 Jag lärde mig som ung att de pelare som kommer från taket heter stalaktiter och det som kommer från botten heter malaktiter. T från Taket och M från marken.
Ostprovning
Vi skulle sedan till den lilla byn Orbanici, som har ett litet mejeri där vi skulle smaka på lite ost.
Vi blev välkomnade med ett glas vitt som vi smuttade på medan vi fick information om det lilla mejeriet.
Ägaren själv berättade om sitt företag Latus Mejeri som hon, hennes man och barn driver. Det lilla mejeriet växer stadigt och man bygger ut allt eftersom man behöver mer plats. På frågan om man får lån till nya byggnader var svaret: Nej vi arbetar inte så. Vi ser till att vi har råd att bygga ut innan vi börjar.
Osten var försvinnande god och försvann snabbt.
En liten butik finns också för den som vill ha med hem, men det är mest ortsbefolkningen som köper.
Mera mat
Vi hade inte en tanke på att det snart var lunch i byn Sveti Petar u Sumi. Där finns Kanoban Doma.
Utöver osten och Boškarin-köttet, som de skaffar från de omgivande gårdarna, använder ägarna av domkrogen endast ingredienser från sin egen produktion och odling i köket. Antonija och Mihael Budak har sina egna grisar, kycklingar och 25 hektar mark, så de planterar grönsaker och spannmål som de gör mjöl av. Det är därför denna familjetaverna i Sveti Petar u Šuma är ett verkligt exempel på dagens önskvärda ”från fält till bord” tillvägagångssätt. Till förrätt serverar de sina egna charkprodukter (prosciutto, korv…). Köket leds av kocken Pino Janjić, och de är kända för sina läckra bruschettas – med tryffel, hemgjord korv, pancetta, prosciuttopaté och knäck. Pljukance, som en traditionell istrisk pasta, görs enligt ett gammalt recept. Deras ravioli är fylld med hemgjord korv och salvia, och deras grillade revben är helt enkelt oemotståndliga. Autentisk mat och rimliga priser – tillsammans med den trevliga atmosfären på en restaurang i en liten stad – är skäl nog att besöka.
Texten översatt från en rescensionsida på nätet
Vi trodde att vi hade ätit färdigt, men inte alls.
Det skulle komma mera. Grillningen i full gång.
För att sedan landa på vårt bord och i våra magar. Vi var mätta när vi åkte hem, jag lovar!
Det kändes ganska bra att landa på kajen i Rovinj och vänta på båten som skulle ta oss till vår ö.
Upplysningsvis skulle vi äta middag lite senare på kvällen.
znogge säger:
Vilken trevlig dag det blev och mycket av det goda 😀
Sådana grottor är vackra men man får verkligen se var man sätter fötterna.
Önskar en fin fredag!
Kram
31 maj, 2024 — 10:45
Hanneles bokparadis säger:
har aldrig besökt grotta, inte varit på ostprovning heller.
31 maj, 2024 — 15:32
Anna i Portugal säger:
Jag går helst inte in i grottor, men i nästa vecka ska jag besöka en med ett stort hål i taket, så det känns tryggare. Ost är försvinnande gott, gillar inredningen i butiken och deras policy att inte låna.
1 juni, 2024 — 07:33
Micke säger:
Mycket gott där, underbart, jag får ta och ordna lite frukost här snart. 😉
Grottor är ju alltid intressant, ett litet intresse jag har i perioder, man vet ju aldrig vad man kan hitta.
Ostprovning är ju fint, mums. 🙂
Ha nu en fin dag.
1 juni, 2024 — 10:20
Marianne säger:
Det var ingen dålig lunch ni fick där, det vattnas i munnen på mej. Grottan skulle jag nog avstått, tror jag, den ser läskig ut.
Härligt foto rån kajen, färgen på havet….
Kram
1 juni, 2024 — 11:07
Herbert Häggström säger:
Oj,det måste ha varit en dag du sent kommer att glömma,både ögonen och munnen fick njuta kan jag tro…
Ja 2024 får vi minnas som året då våren var bara några timmar,blev ju sommar på stört..Haé Kram.
1 juni, 2024 — 13:04
Lisa säger:
Vilken fantastisk grotta. Helt magisk. 🙂
Vad gott med ostprovning. Älskar ost.
Ha det fint kram
2 juni, 2024 — 10:17
Hannas krypin säger:
Jag är så fascinerad av grottor samtidigt som jag tycker det är lite läskigt. Smart minnesregel för ”stengrejerna”. Det kommer jag också komma ihåg nu.
2 juni, 2024 — 18:36
Jossu säger:
Grottor tycker jag är fascinerande, speciellt alla formationer och tanken på hur lång tid det har tagit för dom att växa. Ytterligare en härlig dag, som säkert bjöd på lite matkoma efter allt gott ni fick prova.
3 juni, 2024 — 14:08
wiper säger:
Vilken härlig dag med mycket gott att njuta av. Modigt att gå ner i grottan det skulle aldrig jag kunna på grund av klaustrofobi som jag fått från obehagliga upplevelser. Det måste ha varit en upplevelse. Intressant att få ta del av ägarens berättelse och maten gör mig så hungrig fast jag nyss ätit frukost 😉
Vad mycket man får lära sig hos dig, det känns som att vara ute och resa själv och uppleva saker
Tack för härligt inlägg som vanligt och vackra bilder
Ha en skön torsdag
Kram från Malin
6 juni, 2024 — 08:31
wiper säger:
Jag skrev en kommentar men den kom aldrig in. Fantastisk grotta, god avsmakningsmeny och fina bilder
Ha nu en skön söndag
Kram från Malin
9 juni, 2024 — 08:59
Herbert Häggström säger:
Hej.Vill bara önska dig en riktigt Glad Midsommar..Haé Kram.
20 juni, 2024 — 17:38
Åke säger:
Så häftigt hla inlägget 🙂 Ost är ju livet 🙂
26 juni, 2024 — 07:54