Res med mig genom livet

Geckoödlor

Det finns en och annan ödla runt omkring oss. Dom flesta är våra vänner och kommer dom in i lägenheterna eller husen äter dom så många insekter dom orkar och är lite som en renhållningsarbetare. Tack för det.

Sedan finns den lite större varianten , geckoödlan, som jag inte gärna vill ha in till mig.

Den här är nattaktiv, stora ögon, har sugfötter, det vill säga det finns små hår under fötterna som kallas häftlameller som avslutas med en massa platta ändar. När geckoödlan fäster vid underlaget plattar den ut det ändarna  och trycker dem mot underlaget, och gör på så vis kontaktytan och därmed fästförmågan så stor som möjligt. och klättrar lite var som helst. Till och med på glasrutor! Den här satt högt upp på en vägg!

Äter insekter och ibland även lite större saker. Ibland på sena kvällar kan man höra ett högljutt geeeh-kåååh cirka tre gånger i följd.

Det här exemplaret hittade vi på Kran Beach och h*n höll sig nära Buddha för säkerhets skull.

Normalt sett är geckosen skygga och smiter så fort dom kan. Det är inga djur man klappar.Dom är 25-30 cm långa.Kan tydligen bitas!  Det är se, men inte röra!