Res med mig genom livet

Välkommen till Galway

Galway, denna charmiga stad på Irlands västkust, har drygt 70 000 invånare och dom första bosättningarna här dateras till år 1124. Rik på historia alltså.

Floden Corrib  är 6 km lång, flyter genom Galway, rinner  från Lough Corrib och ut till Galways bukt.

Husen varierar i utseende och det som gläder mig när jag går genom Irländska städer är avsaknaden av blinkande, grälla och fula neonskyltar!

Ett litet samtal mitt i Galway mellan Oscar Wilde, den irländske författaren och poeten, till vänster och Edvard Vilde, en estnisk författare. Jag undrar vad dom pratar om.

Oscar Föddes i Dublin 1854 och dog i Paris 1900. Edvard föddes i Tallinn 1865 och dog 1933.

Troligen träffades dom aldrig, men i sagans värld är allt möjligt!

Galway är känt som Irlands kulturella hjärta, vilket låter sant eftersom vi hörde musik överallt. Dessutom var det duktiga musiker och inget klink.

I det här huset har familjen Lynch bott. Lynch som i lynchning! Det påstås att Borgmästaren i Galway, James Lynch Fitzstephen, hängde sin egen son utanför ett av fönstren, trots att folket inte ville det. Sonen hade mördat en spansk besökare och fick sona sitt brott genom att bli hängd av sin pappa. Irländarna påstår att det var där och då som ordet lynchning uppstod, medan man i USA säger något helt annat.

Lynch’s Slott är i alla fall från medeltiden, har restaurerats och är numera en bank!

Hungern satte in och vi letade efter ett bra ställe med god mat! Här kanske?

Det var lågvatten medan vi var i Galway! Man kan se på trappan och muren hur högt vattnet går när det är flod, dvs högvatten.

Musik hördes överallt i folkvimlet. Just här fick vi beslutsångest! Höger eller vänster? Vi gjorde båda. Vi gick till vänster och kom tillbaka vid den högra vägen.

Jag måste bara visa vad som hängde utanför en av restaurangerna. Något att ta efter i Sverige?

..

Tipstack till Hebbe

Får rysningar när jag hör den här mannen sjunga!