Res med mig genom livet

Strokkur – en gejser

Nu går vi från glaciär och is till kokande vatten och ånga som sprutar högt upp i luften.

Vi får nöja oss med det näst största eftersom gejsrarnas gejser bara är aktiv någon gång emellanåt. Vem har tid att vänta på det?

Vi vet att vi närmar oss området där Geysir och  Strokkur ligger när vi tittar ut över landskapet. Het ånga ryker direkt ur marken och det gäller att hålla ett gott avstånd från de varma ångorna.

Vattnet kokar i de öppna vattenhålorna och i de små rännilarna utanför ligger vattnet nära kokpunkten. Det gäller att inte vara för nyfiken och kolla med ett finger, även om det kan kännas frestande.

När man väntar på att Strokkur ska få ett utbrott gäller det att ha vinden i ryggen så den heta vattenpelaren inte träffar fel. Enligt vår guide tar det två minuter för en turist att bli kokt, medan en islänning står pall i 10 minuter. Det säger lite om tilltron till det egna folket.

Med några minuters mellanrum kommer en vattenkaskad ur jordens inre när trycket i den smala öppningen blir för högt.. Det kokande vattnet slungas cirka 20 meter upp i luften.  En riktigt mäktig syn. De få gånger som Geysir får utbrott slungas det heta vattnet upp till en 70 meter hög stråle.

Det är en del turister runt i området och allt är befriande rent från tingel, tangel. Försäljare och olika marknadsstånd. Det brukar finnas någon butik där man kan hitta en del saker från Island. I övrigt bara någon restaurang.

Något för alla andra länder att ta efter.