Res med mig genom livet

Skorna i Budapest

Detta monument är nog den starkaste påminnelse om det som hände i Europa under andra världskriget. Det ligger inte långt från parlamentet mot Kedjebron. ”Skorna” invigdes 2005 och är gjort av konstnärerna Gyula Pauer och Can Togay.

På kajen utmed Donau står ett antal skor fastgjutna i underlaget. Alla av brons.

De ska påminna om alla människor som ställdes på kajen för att avrättas. Det är otroligt gripande att stå där och försöka föreställa sig vad som egentligen hände. Min blick skymdes av tårar när jag stod där-

Skor var dyra på den tiden även om dom var slitna. Alla fick ta av sig skorna på kajen innan dom sköts och föll ner i Donau. Det hände att man band ihop människorna två och två. På det viset kunde man spara ett skott. Den som sköts drog då med sig den andra i vattnet. Utrensningens fula tryne tog sig många uttryck. Fortfarande läggs blommor   vid sidan och på skorna. Ljus tänds för de som föll över kanten efter att ha blivit avrättade i andra världskrigets slutskede. Man kan se barnskor, damskor, herrskor alla mer eller mindre slitna.

De står på kajen både dag och natt som en påminnelse av vad som en gång hände!

Låt det aldrig hända igen!