Res med mig genom livet

Balernas Wien

Wien, huvudstaden i Österrike, bär på en historia som närmast verkar vara en välregisserad operett. Allt började 1273 när Habsburgarna började sin långa Kejserliga bana som avslutades 1918. Man utökade inte riket genom strid, utan man gifte sig till områden och skapade på så sätt ett rike som med tiden hade sina gränser från Polen i  norr och till Italien i söder. Den kejserliga ätten tyckte själva att dom stod närmast under Gud. Ofta gifte man sig dessutom inom släkten med påföljd att det blev inavel med allt vad det innebär.

Flera Kejsare lät uppföra palats där det var vad vi kallar superlyxliv.

Under Habsburgarnas styre föddes Josef Strauss som vi känner som de stora valsernas mästare.

Det är snart dags för balsäsongen i Wien och ska ni vara med gäller det att ha allt klart redan nu. Kläder, hyrda eller köpta. Dessutom ska det vara klart med dansskolan. Det gäller att inte göra bort sig på dansgolvet. ca 400 baler hålls varje vinter så det gäller att ligga i.

Balerna startade på 1800-talet och då var det bara noblessen som fick tillträde.. Kejsar Josef ll öppnade Redoute-salarna i Hofburgpalatset för alla. Man kunde då kopiera sederna vid hovet, som fortfarande lever kvar. Det är precis som jag läste när jag var ung.

Debutander, danskort, högtidsdräkter och öppningsfanfarer bland annat! Tänk om den här byggnaden kunde tala.

Wien är idag både modern och håller på en del seder från förr. En mix! Valserna uppfattades ursprungligen som en provokation och som alltid när något nytt kommer, är det lite farligt!

Lite av stämningen på en bal ville vi uppleva och åkte till Kursalon som byggdes mellan 1865 0ch 1867. Här har man konserter med musik av Strauss och Mozart!

Tyvärr var det fotoförbud under konserten, men en bild blev det i alla fall.

Det går liksom inte att beskriva känslan när man sitter på plats och får uppleva alla kända musikstycken som man hört varje nyårsdag från Wien.

Ett eller flera cafébesök är ett måste. Jag gillar inte sachertårta, men det finns ju så mycket annat!