Res med mig genom livet

Min Mamma genom Europa på en HD år 1929

För nästan exakt 90 år sedan åkte min mamma genom Europa till Spanien på sin HD! Hon var 19 år, åkte själv när autobahn i Tyskland inte ens var påtänkt.

Hon fortsatte att resa hela sitt liv och jag fick ofta följa med mina föräldrar. Min första flygresa var till Oslo där vi hade släkt. Jag var en liten tjej. Året var 1950.

Min mamma åkte i slutet av 50-talet till USA, via Island, där man fick övernatta! Hon berättade för mig som satt och lyssnade. Det fanns minsann något i USA som hette FÄRG-TV. Hon berättade också om Island. Jag blev nyfiken och min reslust grundlades där och då.

Jag ville också.

Reykjavik låg bokstavligt talat för mina fötter. Jag visste att mamma varit där och det kändes som att hon var med mig i det ögonblicket.

Vid vårt andra besök i Island, gjorde vi en rejäl rundresa till ställen jag aldrig hade sett om jag inte som liten tjej blivit vaccinerad med en resgen.

Utan mina föräldrars reslust som varit mycket smittsam hade jag aldrig fått se geysrar slunga hett vatten ur jordens inre.

Inte heller kommit till Tingvellir. Platsen för Alltingets allra första möte år 930. Det är en nationalpark och ett av UNESCOS världsarv!

Det är fantastiskt att upptäcka nya miljöer och naturscenerier.

Reslusten har gett mig och min familj dom mest underbara ögonblicken både i Sverige och långt borta.

På frågan om jag aldrig längtar hem, så är svaret nej. Däremot längtar jag efter mina barn och barnbarn.

Det finns alltid en lite vrå i mig som längtar ut, vill se, förstå och lära mig mer.

Ett stort tack till en gammal HD som var startskottet till allt vi har fått och skall uppleva!