Res med mig genom livet

Nya Varvet i Göteborg

Himlen var blå och vädret inbjöd till att lämna hus och hem. Vi älskar havet, så det blev en tur till Nya Varvet, som ligget utmed den södra älvstranden i Göteborgs hamninlopp.

Allt sedan 1700-talet har här legat en örlogsbas och fängelse, som gradvis har lagts ner. på 1980 talet var allt nerlagt och området har öppnats upp för allmänheten. De flesta byggnaderna är skyddade och är byggnadsminnen. Den här dagen var det bara en ljuvlig promenad som stod på agendan.

Det händer alltid saker när man går utmed älvkanten. Båtar som ska in eller ut från Göteborg.

Utsikt över Göteborgs hamn och nära Röda Sten. Den ska alltid vara röd, men det finns lustigkurrar som målar den i andra färger ibland. Stenen är tung. Den väger mellan 20-30 ton. Ingen liten sak precis.
Det finns flera teorier om ursprunget till den röda stenen: En är att en svensk officer, i samband med en dansk landstigning dödats där och att hans blod hamnat över stenen. En annan att ett fartyg räddades undan en storm, genom att angöra vid stenen.

Det får vara hur det vill med myterna, men idag finns en konsthall i närheten med samma namn. Ska ni åka dit hoppar ni av vid hållplatsen Röda Sten. Det har varit ett begrepp sedan 1700-talet.

Vad som jag tänkte på när jag stod där. Krokarna som sitter fast i berget är förtöjning för fartyg som gick in i Göteborg för många år sedan. Havsnivån sjönk och nu är det bara som minnesmärken.

På andra sidan älven såg vi något mystiskt. Hade det landat ett flygplan mitt upp i hamnen?

Nej, det var ett så kallat ro-ro fartyg från Ryssland som heter City of Petersburg. Jag har aldrig sett en sådant fartyg förr. Inte ett som ser ut som ett flygplan.

Promenadvägen är asfalterad, men se upp för cyklar som svishar fram. Det brukar sitta folk nere på stranden och uppe i bergen till höger utanför bild, men det var lite kyliga vindar. Vilket innebar att det var ganska tomt!

Framme vid vägs ände, det var bara att gå samma väg tillbaka. I bakgrunden ser ni ”Pappas bro” Älvsborgsbron. Här arbetade min käre make 1966. Barnen tyckte då att det var pappas bro. Det finns nog andra åsikter om den saken.

Belöningen är nära. I det gula huset finns mycket gott!

Glass som avslutning är inte helt fel. Om man är hungrig kan man få riktigt god mat dessutom!