Res med mig genom livet

Feskekôrkan i Göteborg

Feskekôrkan i Göteborg är en del av Göteborgs själ och är hotad av nedläggning i den nuvarande formen. Alla är överens om att att själva byggnaden måste renoveras, men ingen av de nuvarande hyresgästerna har fått besked om att de får komma tillbaka. Vad kommer i så fall istället?

 Den 1 november 1874 invigdes Fiskhallen eller ”Feskekyrkan” som den senare kom att kallas och där många småfiskare bedrev handel med fisk. Även på utomhusplatserna utanför ”kyrkan” hade fiskhandlare sina diskar. Förutom fasta butiker och en livlig torghandel fanns det många fiskhandlare som dels med häst eller handkärra och oftast ringande i en klocka utbjöd sin fisk till försäljning i det flesta stadsdelarna i Göteborg. Källa Öckerö Fisk

Det ska finnas fisk i en fiskhall, något annat är helt otänkbart. Loppmarknad? Ryser! Den stora kummeln i disken ser helt förskräckt ut inför ett sånt scenario.

Färska läckra räkor. Mums! För den som inte vet kan jag berätta att de frysta räkornas spröt är avbrutna, men inte på dom här färskingarna.

Ett par fiskrestauranger finns också inne i Feskekôrkan. Rekommenderas! Färskare och bättre råvaror kan man inte få.

Fisk och havets delikatesser så långt ögat kan se!

Higab som äger byggnaden ska troligen stänga den för renovering i första kvartalet , 2020, men vad händer sedan? Det finns eldsjälar som jobbar på att få ut dokument som gäller vilka beslut som har tagits, men det går trögt! Vad mörkar Higab, kan man undra!

Feskekôrkan är en turistmagnet och en fantastisk plats utmed kanalen för alla. Låt den fortsätta att vara en fiskhall där vi kan träffas, köpa fisk och äta lunch.

Klart vi måste rädda Feskekôrka. Frågan är bara om politikerna förstår hur viktig den är för Göteborg!

Det finns en grupp på Facebook som heter Rädda Feskekôrka. Nu är det 47 201 medlemmar! Gå gärna in där och bli medlem också. Ju fler det är desto större tyngd.

År 1849 förlades fiskförsäljningen till Rosenlund och yttre delen av Stora Hamnkanalen.
Man uppförde där en ny träbrygga som kallades Fiskebryggan eller Fiskeflotte. Dessa namn hade även funnits tidigare vid de olika landningsplatserna. Källa Öckerö Fisk.

Det går bara inte att ha annan verksamhet i Feskekôrkans lokaler efter renoveringen än att sälja fisk.

Viktigt att nuvarande hyresgäster som funnit där sedan 50-talet får en garanti på att komma tillbaka!

PS. Artikel på ledarsidan i GP idag lördag 29 juni.