Res med mig genom livet

Gustafsberg, Sveriges äldsta badort.

Midsommardagen var mulen och man lovade regn och åska på eftermiddagen, men det hindrade oss inte för att åka några mil, närmare bestämt 8 till Gustafsberg strax söder om Uddevalla. Jag är delvis uppvuxen på söder i Uddevalla så området är liksom en del av mig.

Det började med landeriet Baggetofta som Anders Knape Hanson köpte 1766 och namnet ändrades till Gustafsberg efter att man skapat en stiftelse som skulle ge hem och skolgång till begåvade pojkar från Bohuslän. Gustaf 111 godkände stiftelsen 1774 och det blev Sveriges första internatskola 1776.

Varmbadhuset som numera är vandrarhem.

I sin glans dagar fick det besök av Karl XIII med gemål Hedvig Elisabet Charlotta och den nyvalde kronprins Karl Johan. Drottningen tillbringade sex sommarveckor med nyttiga bad. Kungen och kronprinsen drog ut på fälttåg mot Norge, vilket resulterade i unionen mellan Sverige och Norge som varade fram till 1905.

Läget var fantastiskt och man kom hit för salta bad och för att dricka brunn. Det ansågs hälsosamt att vistas här.

Det fanns inte bara ett badhus. Sjöstugan var en gång i tiden de fattigas badhus. Numera kan man hyra enkla rum här. Läget är fantastiskt! Huset är skyddat enlig lag.

Det riktiga uppsvinget kom 1804 när Gustav IV Adolf och drottning Fredrikas sjuklige son kronprins Gustav tillfrisknade efter Gustafsbergs salta bad. Människor strömmade hit från hela Sverige. Precis som man fortfarande gör.

Café Snäckan som en gång var en form av pensionat för besökare som kom för att bada i badhuset och dricka brunn. Vi passade på att ta en fika här. Deras äppelpaj är en dröm – jag lovar! Utsikten är fantastisk. Tyvärr hängde regnet i luften, men det var fint ändå!

Det byggdes många hus så att alla som kom hit skulle ha någonstans att bo när dom var här. Det var Sveriges överklass som hittade hit till badorten.

Många hus ligger högt och har en fantastiskt utsikt över fjorden.

Hoppet lever!

Kanske för att få en fisk….

Vi såg ingen som badade den här dagen, men fisken nappar väl som bäst när det är lite ”tråkigt” väder.

Vill man äta middag går det alldeles utmärkt att äta på Strandrestaurangen och känna på atmosfären här. Numera är det en strandpromenad ända in till Uddevalla centrum, en fantastisk sträcka, men den hoppade vi över den här gången.

Min mamma var född i Uddevalla och det var vanligt att ungdomarna samlades här för sol och bad. Likaså för min mormor när hon var ung i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet. Dom var säkert med oss på vår promenad i Gustafsberg!