Res med mig genom livet

Lilla Bommen till Speppsbron i Göteborg

Det var lite mulet, vindstilla och runt 0 grader ute. Vi åkte in till stan och gick utmed kajerna på den Södra Älvstranden. En härlig promenad utmed Göta Älvs inlopp.

I lilla Bommens gästhamn låg båtarna som trafikerar Göta Kanal på sommaren. Tyst och stilla i sitt vinteride.

Men snälla tomten, julen är slut för länge sen. Du måste till Nordpolen och börja jobbet med barnens julklappar till nästa jul.

Något fattas på bilden! Det är skolskeppet Barken Viking som har åkt till Falkenberg för en rejäl uppfräschning. Återkommer tydligen i mars. Skanska Skrapan, även kallad läppstiftet står kvar och ska ingenstans. Däremot ska bron i bakgrunden rivas snart. Den är allt annat än fräsch. Spårvagnarna kryper sakta sakta över bron. Hoppas den håller tills den nya tas i bruk. Körfälten från fastlandet till Hisingen är avstängda.

Evert hälsar på Evert. Evert Taube står utanför operan och spejar mot hamninloppet och lite längre ut till Vinga där han växte upp. Hans pappa var sjökapten och fyrmästare på Vinga.

Gamla kranar står på Norra Älvstranden och vittnar om gamla tider inne i Göteborg. Dagens hamnavsnitt ligger mycket längre ut! Nu är båtarna så stora och djupgående att dom inte kan komma in här.

Vi gick tillbaka igen. Solen började titta på oss från en ganska blå himmel. Göteborgsoperan, till vänster, liknar en båt. Den ligger helt perfekt alldeles intill vattnet precis som det ska vara i en hamnstad!

Rivningsobjektet, Götaälvbron, som var färdig 1939, ska rivas 2021. Då har den gjort sitt!

Snart ersätts den gamla bron med den nya, Hisingsbron! Det är delade meningar om den, men folk vänjer sig nog snart!

Vi gick förbi något som jag tycker är både spännande och intressant. Mer om det i nästa inlägg!