Res med mig genom livet

Ett besök på Glimmingehus

När jag gick i skolan och läste om Glimmingehus ville jag åka dit för att se Nordens bäst bevarade medeltidsborg med egna ögon. Det tog ett antal år, men i somras var det dags.

Där låg den ju! I Simrishamns kommun, närmare bestämt i Vallby socken. Själva borgen är mycket smalare än jag hade föreställt mig.  30 meter lång, 12 meter bred och nästan 26 meter hög.

Den började byggas 1499 av den danske Riddaren Jens Holgersen och hans fru som ville ha en representativ bostad. Skåne tillhörde Danmark på den tiden.

Vi gick in på borggården för vi ville gärna gå in i borgen. Det var tillåtet i somras, men inga visningar med guide pga covid. Vi var ganska ensamma eftersom det var före midsommar och turisterna hade inte kommit än.

Högt uppe på väggen finns ett karnap som användes till att hissa upp mat och förnödenheter, men den kanske viktigaste funktionen var att man kunde kasta ner kokande tjära, olja eller annat över inkräktare! Dom var inte dåliga på den tiden.

Vi tog oss in i borgen och började med Spiskällaren!

Vi fortsatte med övre förstugan som var navet i Glimmingehus. Här var det fullt ös med gäster, tjänstefolk och naturligtvis husets ägare. Statyn Vildmannen till höger i bild skulle man hälsa på om man ville slippa olycka. Hoppsan det glömde vi!

Vidare till Borgstugan där soldater och medlemmar ur arbetsstyrka höll till! Dessutom användes Borgstugan som matsal!

Troligen ett privatrum kallat Herregemaket. Man antar att Riddare Jens själv höll till här. Där fanns avlopp, toalett, öppen spis och varmluftsöppningar! Modernt värre.

Vi åkte därifrån med känslan av att både spöken och historien flåsade oss i nacken!

Jag har hittat en sida där man kan se alla rum och hela borgen i 3D, med text och förklaringar. Titta på den det är en toppensida från Riksantikvarieämbetet! HÄR