Res med mig genom livet

Från Dover till Weymouth

Jag hade aldrig hört talas om den lilla badorten på Englands sydkust innan vi kom dit. Weymouth var viktig under andra världskriget på D-day . Tiotusentals allierade trupper lämnade den lilla staden på väg mot Normandies stränder Omaha och Utah.

När kriget i Europa var slut hade 517 816 soldater och 144 903 fordon varit genom hamnen. Det kan man inte tro när man ser staden idag.

Vi kom nästan direkt till hamnen där allt en gång hände på D-day. Idag en lugn fiskehamn.

En typisk badort på den engelska sydkusten i Engelska kanalen. Jag antar att det inte blir badvarmt där många månader på året.

Vi gick vidare in i centrum och såg dessa typiska engelska hus.

Det var mycket folk på shoppinghumör, fast vi köpte inget.

Big Ben var det inte som fanns på strandpromenaden. Kanske little Ben? Inte det heller. Det är ett minnesmärke över Drottning Victoria av Storbritannien. Hon finns som staty eller på annat sätt uppmärksammad lite överallt. Hon dog 1901.

Den här bänken står på strandpromenaden och en skylt berättar att den är till minne av en älskad familjemedlem. En uppmaning dessutom att man skulle sitta ner en stund och njuta av utsikten på samma sätt som den döde hade gjort.

En vätskepaus måste man ha när puben ligger nära och fötterna vill ha lite vila.

Det var fler än vi som behövde en vätskepaus.

Har ni vägarna förbi, kan jag rekommendera Kings Arms i Weymouth.

Det växte vallmo runt flera monument där man hedrar de omkomna i världskrigen. Jag har nu fått lära mig att det växte vallmo i Flandern där ett av de svåraste sammandrabbningarna skedde och många dog på båda sidor. Vallmon ska symbolisera allt blod som flöt där och då.

Tack till Bara Brittiskt och Ditte som delade med sig av sitt kunnande!

Tiden går fort och när det blev dags att lämna för nästa hamn så sköts det salut för oss! Trevligt!