Res med mig genom livet

En fin dag på Marstrand

Marstrand är en ö jag ständigt återkommer till. Varje år helst. Marstrand ligger på Koön och själva Marstrandsön, men tillhör Kungälvs kommun.

Vill du läsa om Marstrands historia kan du göra det HÄR

Varför vill jag så gärna dit år efter år? Jo, vi hade 20 minuter dit med båt när jag var barn. Vi åkte ofta till Marstrand och bunkrade så jag känner mig hemma där.

Det är lika härligt varje gång vi står och väntar på färjan för att ta oss över till ön!

Bland det första man ser är Marstrands Wärdshus. Här åt vi alltid, ibland hade vi vänner med oss. Ett av barnen som en gång var med skulle för första gången smaka glass. Han tittade storögt och insåg snabbt att glass är kall, förvånat sa han: Finns det ingen varm glass?

Inte långt därifrån ligger anrika Grand Hotel, som byggdes 1892, en epok när Oscar II tillbringade sina somrar på Marstrand.

Utsikten från hotellet är inte fy skam. Paradisparken med en liten paviljong och kajen i bakgrunden. Här spelade man musik när jag var barn, det är möjligt att den traditionen fortsätter än idag.

Vi gick vidare till ”Såsen” eller Societetshuset som det egentligen heter. Såsen byggdes i trä 1886 och var ett ställe där Oscar II kunde hålla till när han var på Marstrand!

Vy mot det norra inloppet.

Vi gick inte runt ön den här gången, utan höll oss i närheten av den centrala delen.

Självklart tog vi oss ut till klipporna, där jag trivs som allra bäst. Sitta ner, titta över havet, landa i sig själv och bara njuta!

Marstrand är inte bara hus, båtar och turister, utan en fin natur om man bara går runt hörnet!

HÄR kan ni se fina vyer när vi gick upp till fästningen i ett tidigare inlägg.