Res med mig genom livet

Promenad på Kvibergs Kyrkogård

Ibland tar vi en promenad till Kvibergs kyrkogård, för övrigt Göteborgs största och norra Europas största till ytan. 130 hektar och 24167 gravar!

Kuriosa:  På platsen där Kvibergs kyrkogård nu ligger fanns i början på 1900-talet Göteborgs första flygplats.

Vi bor inte alls långt därifrån. Våra, min mans och mina, föräldrar ligger där så det blir ett tillfälle att besöka dom när vi går dit! Det finns olika kvarter med olika sorters gravar, både rogivande och intressant att gå där.

Eftersom mina föräldrar ligger i urnlunden så är det bara en sten som markerar platsen. Min farfar var norrman och hade Ibsen och Grieg som husgudar och urngraven ligger som i Bergakungens sal mitt under valvbågen av Rhododendron. Musiken är från Peer Gynt och platsen passar så bra för min mamma och pappa!

Vi gick nerför den lilla backen och visste man inte bättre kunde man tror att det var en vinodling vi hade hamnat i!

Det finns många olika sorters gravar på Kviberg. I ett kvarter fanns gravar som jag aldrig sett förut! Vi tittar närmare på en av dess gravar!

En vanlig gravsten med många små plattor framför. När jag tittade närmare så slipas en platta, graveras och berättar på så sätt när någon ny i familjen har blivit gravsatt! Den här graven hade fem slipade plattor.

Naturligtvis finns det traditionella gravar också, både med och utan ramar!

Min dotter, då ca 2,5 år blev helt exalterad när hon första gången fick se en grav med ram.

-Mamma, mamma se så många sandlådor!

Som tur var hann jag få tag i henne innan hon hade börjat leka i en av ”sandlådorna”

Jag har skrivit om denna kyrkogård förut bl.a om krigsgravar och offer för Backabranden! Ni kan läsa det HÄR