Res med mig genom livet

Uddevalla min barndoms stad

Vi har haft en fantastisk avslutning på augusti, med sol och varma vindar, en njutning!

En av de sista dagarna i augusti hade vi ett ärende till Uddevalla och en träff med goda vänner! Jag tvingade dom till en promenad i mina barndoms kvarter. Hoppas dom inte led alltför mycket!

1498 grundades staden, som då låg i Norge och hette Oddewall (tänker på fotbollslaget Oddevold finns i stan) 1658 blev staden svensk genom freden i Roskilde.

Vi börjar i Hasselbacken och längst in finns ett vattenfall som man hoppas ska fungera som en laxtrappa. Ån som rinner här är Bäveån och kommer från hamnen. Uddevalla ligger vid Byfjorden så vattnet i Bäveån är bräckt, tror jag, eftersom det finns både söt och saltvattensfisk här.

Det fanns inte mycket vatten i ån den här dagen, massor med regn behövs!

Utmed den lilla strandpromenaden står ett dött träd som man har piffat upp med solrosor och ugglor! Snyggt!

Ovanför Hasselbacken ligger torget, som nu är ett centrum för valstugorna i stan. Karl X Gustav och Erik Dahlberg tittar ner på folket och uppmanar alla att rösta!

Precis som i alla svenska städer med många trähus har Uddevalla brunnit

1806 är den ”stora” branden när nästa alla hus brann ner, några hus finns kvar i alla fall.

Hallmans bokhandel, en butik som jag ofta hängde i som barn, grundades 1838 på en annan plats, men har legat på samma plats sedan 1860. En av min mammas kusiner arbetade där och hon förbarmade sig över mig om det inte var så många kunder inne i bokhandeln.

Huset ni ser är Södra Drottninggatan 32, där min mormor bodde. Där hade jag en plats på jorden medan mina föräldrar arbetade. Jag ser tillbaka på detta med stor värme! Vi åkte mellan Göteborg och Uddevalla ofta, så två hem är faktiskt väldigt bra!

Sörkälleparken var vår lekplats både sommar och vinter. Vi åkte skidor på vintern och badade i det skitna vattnet på sommaren.

Det är inte ofta man använder den här ingången, men dörren är läcker!

Till sist ett nymålat förråd och nytt tak. Det har min mormors pappa en gång byggt! Min mamma är född där och det stora huset är rivet sedan länge!

Ni kan se hur det såg ut innan uppfräschningen HÄR

Ett fint avslut på en lika fin dag!

Vill du läsa mer vad jag har skrivit om Uddevalla, kan du läsa HÄR , HÄR. HÄR HÄR så får ni se lite olika delar av Uddevalla!