Res med mig genom livet

Maniok – känner du till det?

Vi åker runt i vårt närområde och hittar mycket som inte växer i Sverige. Det är intressant att hitta nya växter och kulturer. Just nu har vi sett mycket maniok, som är ett av världens viktigaste baslivsmedel, dvs det är rötterna man är ute efter. Kärt barn har många namn så i Bolivia är det yuca, kassava och arrowroot i Brasilien. Manioken kan bli upp till 5 meter hög, men det är rotknölarna, som kan bli både stora och tunga, man helst vill ha.

Ett annat namn man kan komma i kontakt med är tapioka, som är utvunnen stärkelse från maniokroten.

Man måste veta hur man tillreder manioken eller kassavan eftersom det finns ett giftigt ämne som måste bort innan man använder det som mat i olika former.

Vi åkte förbi ett fält i snygga rader med bara pinnar nerstuckna i marken. Lite nyfikna tittade vi lite närmare på det.

Pinnarna har små knottror på stammen som är grunden till nya plantor. Små skott växer ut därifrån.

Här ligger de stammar som blev över. Om man inte tar pinnarna, utan låter dom ligga kvar kommer det att bli en liten maniokskog där.

På det här fältet har det redan börjat växa och det går fort.

Klimatet och växtkraften gör att man kan ha fält som har kommit olika långt vilket jag tycker är fantastiskt!

Plantorna måste växa lite till, sedan är det dags att skörda! Just nu verkar man plantera många fält med maniok på denna sida världen!
Bladen kan kokas, malas och stuvas tillsammans med palmolja och jordnötssmör, då kallas det Saka-Saka på vissa platser. Den geggan ska tydligen vara mycket näringsrik.

Du som vill läsa mer om nyttoväxten manioka kan klicka dig in HÄR och HÄR Den sista är riksdagens sida.