Res med mig genom livet

Loy Krathong 2022

Loy Krathong festival infaller varje år när den första fullmånen är i november. I år var det 8 november och är ett tillfälle för tacksamhet, glädje och en ny början. Man har små blomsterklädda korgar av exempelvis bananblad. Där i sitter ett ljus och lite rökelsepinnar som man tänder.

Gudinnan Ganga är vattendragens gudinna och festivalen firas till hennes ära, naturligtvis alltid nära vatten över hela Thailand. Det räcker med en liten hink fylld med vatten om man inte har något annat! Vi hade hela havet till vårt förfogande.

Alla Krathonger stod på ett bord när vi kom. Vilken skulle man välja? Sakta i backarna – mat först!

Gänget är samlade på stranden och väntar på maten.

En toppengod buffé för alla som var där.

Det var inte lätt alla välja. Allt var gott. Man kunde faktiskt gå flera gånger och fylla på om man ville!

Mätta och belåtna gick vi sedan ut i havet och sjösatte de små farkosterna. Man blev garanterat våt, så finkläderna kunde man lämna hemma. Sakta flöt våra små Krathonger ut i havet med sitt budskap. Om man ville kunde man önska något också.

Förfriskningar som man kan dela på två. Det smakade lite som äppleshampoo luktar!

Hallå där – ska du ha din ingefärsdricka för dig själv?

Se där ja, det ser mycket bättre ut! Man ska dela med sig har jag lärt mig!

Vi firade faktiskt en gång till hemma vid poolen!

Dom små Krathongerna flöt och vickade lite långsamt fram i poolen.

En gång när jag firade Loy Krathong i Bangkok vid floden Chao Praya, låg ett ungt par på knä med en Krathong i handen. Han ryckte ett hårstrå från hennes huvud och hon ett från hans. Hårstråna la dom i den lilla båten och medan dom höll varandra i handen satte dom ner allt i vattnet, Krathongen gled sedan sakta iväg. Jag undrar vad det unga paret önskade sig.

Läs mer HÄR

Jag har skrivit om det HÄR