Veiken's Blog

Res med mig genom livet

En ny familjemedlem

Dottern ringde och undrade om vi ville komma förbi och grilla med dom. En ny grill hade inhandlats och skulle förevisas, vilket bara var en ursäkt för att vi skulle komma.

En ny liten familjemedlem hade hämtats dagen innan och var huvudnumret för dagen. Jo, man hade köpt en ny grill,men Lilla Pärla var den stora orsaken till att vi skulle komma, vilket vi inte visste innan.

Det gäller att bekanta sig med sitt nya hem och flocken man ska tillhöra.

En lekkamrat fanns redan på plats.

Så glad att man inte har gett den lilla godingen ett människonamn, utan något som passar till den här lilla godingen!

Bilden lånad från dottern!

Redan mycket större och kompis med ”storebror”

Välkommen lilla fröken Pärla.

Chania på Kreta

Vi lade till i Soudabukten på Kreta och åkte sedan shuttlebus till Chania, som är Kretas andra stad i storleksordningen. Jag har varit i Chania flera gånger och det är en stad som jag gärna återkommer till. Soudabukten har en marin militärbas från USA!

Utsikten från vår balkong tidigt på morgonen innan frukost. Vi hade redan lagt till när jag vaknade.

Gamla murar möter nya hus.

Vi drog oss ner till den gamla hamnen där de venetianska tornen och murarna finns. Chania har lytt under många herrar och mellan 1200-1600 var staden venetsiansk och lydde under Republiken Venedig i Norra Italien.

Man kan promenera på muren ända ut till Fyrtornet. Många gör det också.

Vi var tidigt ute, så det var inte dags för lunch, men jag kunde inte låta bli att ta en bild av den här restaurangen som ligger alldeles vid den långa strandpromenaden. Så grekiskt!

Det var ju här i en av de små gränderna vi skulle äta, men vi upptäckte den här tavernan alldeles för sent. Den ligger i gamla murar. Kommer gärna hit igen och då blir det något att äta här.

Den här delen av Kreta blev hårt sargat under andra världskriget och här är del av muren som fick stå utan att pulvriseras av någon bomb.

På eftermiddagen den 24 maj utsattes staden Chania för ett hänsynslöst tyskt bombanfall. Tyskarna hade två mål med anfallet, dels att sprida skräck bland soldater och civila, dels att täppa igen vägarna för de allierade soldaterna. I tio dagar pågick hårda strider där tyskarna även mötte hårt motstånd från lokalbefolkningen.

SO-rummet

Det är så mysigt att ströva omkring i de trånga gränderna där det inte finns en enda neonskylt.

Otroligt vackert i det kristallklara vattnet.

North Star på Odyssey of the seas

Vi bestämde oss för att vi skulle upp i North Star för en upplevelse 100 meter över havet. Det var gratis när vi låg vid ett stopp, men kostade ett antal dollars ute till sjöss. Gratisvarianten var på en kvart och den andra lite längre tid och inte bara upp och ner utan armen svängde åt sidan också.

Vi var lite tidiga (man behövde reservera tid för den lilla åkturen) så vi passade på att ta ett varv runt båten först.

Vi gick förbi dom här solstolarna runt poolen och här är det förbjudet att paxa stolar och sedan lämna. Om man inte har varit på plats efter en halvtimma tas handdukarna bort av personalen. Superbra!

Snart dags för uppstigning i North Star. Några andra lyckliga åker före oss.

Tiden gick så fort däruppe. Jag hade gärna varit där mycket längre, men andra väntade på att komma upp. Gratisturerna fick man bara göra en gång för att alla som ville skulle kunna komma upp!

Tyvärr blev bilderna lite suddiga genom ett lite smutsigt glas och reflexer.

Santorini

Vi fick ett nyinsatt stopp på Santorini eftersom vi fick lämna Haifa i all hast på grund av oroligheter i Israel. Vi har besökt Santorini några gånger förut och ön är otroligt vacker. Jag har skrivit om ön några gånger förut. Här och HÄR.

När vi kom iland på ön, valde vi att inte ta linbanan upp, eftersom kön var alldeles för lång så vi stannade nere. Vi har ju sett härligheten några gånger förut.

Man kan se att folk har bott i grottor inne i berget, men jag tror att det är tomt nu för tiden.

Nästan som en liten by alldeles vid lavaberget. Hela Santorini är en stor lava ö.

Alla behöver inte åka linbana upp till toppen, man kan gå eller åka på en åsna. Frågan är vem som är åsnan – den som sitter på eller själva djuret. Tänk att dessa djur bär riktigt lata och tunga turister i värmen upp till toppen. Upp och ner många gånger varje dag.

Vi satte oss på ett Café och tittade på ”vårt” fartyg. Vi hade bokat North Star lite senare. Det är den lilla kulan som går upp med den som vill. Jag ville se allt från ca 100 meter över havet. Så läckert.

Man passade på att klämma turisterna rejält på pengar. En utflykt som normalt kostade 89 US Dollars höjdes till 496 Us Dollars. En skillnad på lite mer än 4000 kronor. Skamligt! Vi betalade 70 svenska för ett glas öl. En annan gång ska man nog be om menyn och se vad det egentligen ska kosta.

Tillbaka på båten och i bakgrunden kan man se serpentinvägen som åsnorna tvingas gå med turister på ryggen. Snart skulle vi upp i North Star!

Äntligen blev det dags att gå ombord på Odyssey of the Seas

Tre dagar hade vi väntat och tillbringat en natt i Rom och två i Limassol. Den som väntar på något gott väntar inte för länge, men ibland kan jag inte skriva under på det.

Det kändes så bra när jag stod på balkongen på hotellet och såg henne glida in för att bland annat hämta oss. 347 meter lång och 49,4 meter bred är Odyssey of the Seas en bjässe .

Så skönt att äntligen komma in i sin hytt!

Visst kan man trivas i en sån här hytt.

Ganska omgående ställde man in stoppet i Ashdod, Israel på grund av oroligheter. Jag hade hoppas på Masadaklippan och Döda Havet. Vi skulle istället får fler nätter i Haifa. Vi har varit uppe på Masadaklippan och badat några gånger i Döda Havet, även om det var länge sedan.

Vi är på väg in i Haifa på bilden.

Haifa från båten. Det är allt vi hann se innan vi lämnade. Det hade skickats en massa raketer och annat otyg in över Israel så kapten tog ett snabbt beslut att lämna för att fara vidare. Ändrad rutt blev Santorini och Chania, Kreta istället plus att vi fick 300 US Dollar att spendera ombord.

Det var några som gnällde över beslutet att snabbt lämna, men kaptenen poängterade att han arbetar i säkerhetsbranschen och inte i riskbranschen!

Tack för det!

Det gäller att ta det med ro i väntan på Santorini och en extra dag till sjöss!

Väntan i Limassol på Odyssey of the sea.

Ni som läste förra inlägget vet att vi blev akterseglade i Rom, men blev ombokade till Limassol.

Vi hade i alla fall en magnifik utsikt mot Medelhavet från vår balkong.

Helst hade vi varit ombord på båten, men med två nätter och en heldag blev det att göra något vettigt av.

Vi tog en titt på Limassol genom att vandra (promenera) genom en del av staden. Arkitekterna har lekt lite.

Det är praktfullt med Bougainvilla! Full prakt medan våren bara har börjat hemma.

Vi kikade in här och tyckte det såg trevligt ut. Dags för en vätskekontroll kanske.

Ett perfekt ställe att dricka lite, vila benen och njuta av utsikten.

Efter en stund gick vi vidare och såg vad vi kallade ”ägget” ännu en lek från en arkitekt. Rätt snyggt ändå.

En ensam båt som inte har blivit sjösatt.

De flesta restauranger var stängda när vi blev hungriga, men den här georgiska ”Tiflis” var öppen. Inte visste vi att georgisk mat var så god. Det var stora portioner – man hade kunnat dela, men vem visste det innan?

När vi kom tillbaka till hotellet såg vi den här tröttisen. Lika trött och slö som vi kände oss!

Akterseglad

Vi startade tidigt från Landvetter, planet gick 06.20 till Köpenhamn, för vidare resa till Rom och en kryssning som var bokad sedan länge. Första flighten gick som planerat, sedan blev det värre. Vi skulle bli försenade p.g.a en som var sjuk i cockpit. En ersättare ringdes in och det var fortfarande gott om tid. Kråkan var att ersättaren inte hade haft full dygnsvila sedan sista flygningen. Vår flight ställdes in och vi blev ombokade och skulle landa i München, sedan vidare till Rom. Vi skulle landa i Rom 18.10 och båten skulle gå 17.00. I München var paniken nära. Jag ringde till Royal Caribbean i USA som till slut fixade hotellrum i Rom och Limassol där vi skulle gå på båten tre dagar senare.

En paus mellan flighterna i München. Skulle vi skratta eller gråta. Vi valde skrattet.

Play me, stod det på en skylt framför pianot och den här killen spelade verkligen bra. Troligen en pianist av den bättre sorten. Vi gick vidare till nästa plan som gick till Rom.

En natt på det hotellet som valts för oss och nu var det Aten som gällde innan skuttet till Limassol.

Sent på kvällen kom vi till vårt hotell i Limassol där en flaska vin stod och väntade på oss!

Dag tre av vår kryssning och vi hade ännu inte kommit ombord på vår båt.

Under hela den här resan till Limassol där vi skulle sova i två nätter innan Odyssey of the seas skulle komma till oss, har vi haft Mimmi Tysk på GoCrusing som backup via mejl. Hon har varit vår trygghet hela vägen och svar kommer alltid inom en halvtimma oftast tidigare. Vi känner oss tacksamma för den service hon har gett oss.

Lunch på IKEA

Vi brukar ta en sväng till IKEA och äta lunch med vänner. Det blir väl några gånger varje år. Det brukar vara både gott och billigt!

Bilden lånad av Siv Nilsson

Jag hade hoppats på ugnsstekt lax med tillbehör, men fick kyckling och pommes istället. Lite besviken att det inte fanns just den dagen, men det var faktiskt ganska gott ändå. Dessutom var det halva priset för medlemmar, så vi betalade 88 :- för två inklusive kaffe. Inget att klaga på.

Hälften av pommesen fick dom tillbaka, men resten åkte ner i magen.

Vi satt i två timmar med vännerna, sedan gick vi enligt traditionen en runda i varuhuset och kom hem med var sin morgonrock, som ska värma oss tidiga svala morgnar på balkongen i Thailand.

Det var nog sista gången vi var i det gamla IKEA som legat på samma plats sedan 1972. Alldeles intill ligger ett nybyggt som ska invigas i maj. Ungefär två år försenat. Det blir inte alltid som man tänkt sig. Nu får vi se om det försenas ytterligare eller om den nya tidsplanen håller.

Ni kan läsa om det nya IKEA HÄR

Thailand kokar

Man kan läsa i svenska tidningar att det är hett i Thailand just nu, mycket varmare än normalt. Man varnar för att gå ut i hettan. I förrgår var det så varmt i Bangkok att det kändes som 54 grader, fast termometern visade ”bara” lite över 40.

Här sitter man i skuggan av ett träd, men det var vinter då. Bara cirka 30 grader. Jag skulle inte tro att man sitter en lång stund så här idag.

Jag kan inte tänka mig att stå så här på piren och fiska just nu.

Lunchdags, naturligtvis utomhus, där och då.

Jag skulle tro att den här lille krabaten mår bättre ju varmare det är. Trots allt finns det någon som gillar hettan.

Varmt, men inte hett, där hon ligger vår dotter. Nu skulle hon nog inte ligga så på stranden.

Det gäller att skydda sig så gott det går för zebusen.

Man får ju hoppas att ledningarna inte smälter i solskenet, utan levererar el till alla AC som är igång.

Jag pratade med en vän som bor i Thailand och klagar på de dyra elräkningarna som följd av att man har på AC för sin och barnens skull så man står ut! Dessutom längtar dom efter regn, men ingen vet när det kommer.

Mycket varmare än normalt, ännu ett bevis på att klimatet inte är ok

Ni kan läsa om det i Thailand idag! HÄR

Bilden lånad från Aftonbladet

Det finns olika sätt att roa sig

Jag börjar med det absolut roligaste. Vi hade barnbarnsbarnet på besök och vi utflyktade oss till närmsta lite större lekplats som är alldeles nybyggd och ligger på LV6 gamla område. Regementet flyttade till Halmstad 1994 0ch och man håller fortfarande på att bygga ut rekreationsområdet.

Lekplatsen är byggd som en liten avbildning av regementsbyggnaderna. Här är den inre borggården. Passar precis till en femåring!

Häst och vagn lämnades kvar vid flytten. Tur att man slipper mata dom.

Jag undrar vem som har roligast i den lilla karusellen. Gammelmorfar eller lillkillen?

En ridande soldat vaktar regementet.

Det fanns mycket mer att göra på den här lekplatsen, men andra ”roligheter” kallade.

Jag var tvungen att sätta igång med att roa mig med vinterns härjningar i slänten och försöka få ordning innan det växer oss över huvudet.

Helst skulle jag vilja jordfräsa hela eländet och asfaltera, men jag får ta mig samman och se till att växterna mår bra.

Förra året hade jag tomater här, men i år kanske det blir något annat!

Som sagt det finns många olika saker att roa sig med!